POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Bakterije i virusi 'Bakterija ubojica' gotovo uništila život na Zemlji

'Bakterija ubojica' gotovo uništila život na Zemlji

Bakterije

Život na Zemlji prije otprilike 250 milijuna godina bio je na samom rubu izumiranja, a nova studija otkriva kako je za sve možda kriva bakterija koja se hrani niklom i koja proizvodi plin metan.

Navedena studija pokušava objasniti na koji način su izumrle gotovo sve oceanske vrste u nekoliko stotina tisuća godina, na samom kraju perm ere, otprilike prije 250 milijuna godina. Predstavljena je na ovih dana već spominjanoj konferenciji Američke geofizičke unije, na kojoj je i NASA predstavila rezultate analize tla rovera Curiosity.

No vratimo se na studiju, koja je pokušala rekonstruirati izumiranje tog vremena u nekoliko koraka, s naglaskom da je dotična bakterija u svemu odigrala ključnu ulogu, prenosi Livescience.com.

Prvi korak bila je velika vulkanska aktivnost u Sibiru, koja je u atmosferu oslobodila velike količine nikla i koje su našle svoj put do svjetskih oceana. Kao rezultat toga, populacija oceanskih bakterija koje koriste nikal u svojem metabolizmu, naprosto je brojčano 'eksplodirala', oslobađajući ogromne količine metana u atmosferu te smanjujući razinu kisika u morima, kao posljedicu rada njihovog metabolizma.

Kako je metan staklenički plin, katastrofično oslobađanje tog plina zarobilo je toplinu u atmosferi i prouzročilo masovno izumiranje, učinivši klimu nepogodnom za život.

No, dok su obrazloženja u studiji intrigantna, mnoga od njih zasnivaju se na spekulativnim procesima, smatra Anthony Cohen, istraživač s Open Universityja u Velikoj Britaniji, koji je i sam sudjelovao u izradi studije.

'Moralo se napraviti puno pretpostavki', rekao je Cohen, a jedna od njih je na koji način je nikal iz vulkanskih erupcija u svijetu došao u sva mora i oceane svijeta. Istraživanja su pokazala da je upravo u to vrijeme u vulkanskim erupcijama golemih razmjera u Sibiru oslobođeno oko 2,7 milijuna četvornih metara lave bogate niklom.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy