POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Biljke i životinje

Biljke i životinje

Otkrivena nova vrsta na Madagaskaru

Guster Mobi Dik

Ekipa istraživača otkrila je na Madagaskaru novu vrstu guštera rovača, nazvanu "Moby Dick" zbog sličnosti s kitom, objavio je u utorak Nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS) u Montpellieru, na jugu Francuske.

Znanstvenici otkrili dosad neviđenu vrstu majmuna

Nova vrsta majmuna

Znanstvenici su otkrili novu vrstu primata. Riječ je o majmunu koji je otkriven u šumama Demokratske Republike Kongo.

Orangutan pametniji od doktora nauka

Orangutan

Naučnici koji rade DNK mapu bonobo majmuna ustanovili su da se, kao i šimpanze, oni samo za 1,3 odsto razlikuju od ljudi. 

Ova ružna životinja možda krije tajnu vječne mladosti

Goli štakor

Čini se da je tajna dugog života upravo u tome da on bude gorak, doznali su istraživači. A dokaz tome mogao bi biti neugledan afrički bezdlaki štakor, koji živi čak osam puta dulje od običnog miša i ostaje plodan sve do poznih godina.

Jedino biće koje može živjeti u otvorenom svemiru

Tardigrade

Na internetskoj televiziji Motherboard TV emitirana je epizoda serije 'Spaced Out', u kojoj se predstavljaju jedina bića na Zemlji koja mogu preživjeti u ekstremnim svemirskim uvjetima. Riječ je o 'vodenim medvjedima'.

Krpelji najotpornija bića na Zemlji

krpelj

Krpelji su najotpornija bića među zemaljskim organizmima - donedavno su ovu prestižnu titulu nosile tardigrade, otporne na vakuum i ultraljubičasto svemirsko zračenje, ali samo ako prethodno prođu proces dehidracije.

U Indoneziji otkriven „kralj osa“

nova osa

Istraživači Kalifornijskog univerziteta otkrili su u Indoneziji novu vrstu osa sa čeljustima koja premašuju dužinu prednjih nogu.

Ru­si i Ko­rej­ci klo­ni­ra­ju ma­mu­ta

mamuti

Ako na­uč­ni­ci us­pe­ju u po­du­hva­tu, slo­ni­ca bi za ne­ko­li­ko go­di­na mo­gla da do­ne­se na svet mla­dun­če ove dav­no iz­u­mr­le vr­ste

Koralji izgrađuju vrtove i 6000 metara ispod mora!

korali

Dubokomorski koralji predstavljaju staništa mnogim kralješnjacima i beskralješnjacima, uključujući ribe i neke vrste rakova.

Zašto je zebra razvila pruge?

zebraZašto zebra ima karakteristične crno-bijele pruge je pitanje koje je zaokupljalo znanstvenike desetljećima. Istraživači iz Mađarske i Švedske tvrde da su riješili misteriju.

Ruski naučnici „oživeli” biljku staru 30.000 godina

cveceNa osnovu tkiva biljke pronađene u sibirskom ledu, stare oko 30.000 godina, ruski naučnici su uspeli da „ožive celu biljku” što je pionirski eksperiment na putu ka oživljavanju raznih drugih biljnih vrsta.

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti