POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Biljke i životinje Koralji izgrađuju vrtove i 6000 metara ispod mora!

Koralji izgrađuju vrtove i 6000 metara ispod mora!

korali

Dubokomorski koralji predstavljaju staništa mnogim kralješnjacima i beskralješnjacima, uključujući ribe i neke vrste rakova.

Dvije trećine svih poznatih koralja živi u dubokim vodama, a neki od njih imaju veliku biološku raznolikost koja se može usporediti s raznolikošću plitkovodnih grebena. Ipak, posljednje mjesto na kojem bismo očekivali da ćemo pronaći koralje su dubine od 6000 metara ispod površine mora.

Staništa koja se nalaze na tako velikim morskim dubinama su specifična po vrlo niskim temperaturama i nedostatku izvora svjetlosti. S obzirom na uvjete života koji vladaju u takvim dubokomorskim staništima, teško je povjerovati da takva mjesta obiluju koraljnim vrtovima.

Gotovo podjednaki broj koraljnih vrsta živi u dubokim i plitkim vodama. Koralji dubokog mora se javljaju u istim formama kao i koralji plitkih voda, a to su pojedinačni koraljni polipi, različito oblikovane kolonije koje se sastoje od mnogo polipa iste vrste, te još i kao koraljni grebeni na kojima se nalazi mnoštvo kolonija, kako istih tako i različitih vrsta koralja. Međutim, postavlja se logično pitanje - kako koralji dubokih mora dobivaju energiju koja im je potrebna za život? Dubokomorski koraljni vrtovi. Za razliku od vrsta koje žive u plitkim vodama, koralji dubokog mora ne trebaju sunčevu svjetlost da bi dobili energiju. Oni su pronašli alternativne načine dobivanja energije i nutrijenata tako što hvataju sitne organizme nošene morskim strujama koji im služe kao izvor hranjiva.

S obzirom da ne ovise o toploj morskoj vodi niti o sunčevoj svjetlosti, dubokomorski koralji mogu živjeti na mnogim mjestima u oceanu. Za sada znamo da žive u morima Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda, Kanade i SAD-a, a čak su pronađene i kolonije koje žive u dubinama Antarktika. Kada sve zajedno sagledamo, možemo zaključiti da  koralji dubokog mora nastanjuju sve svjetske oceane formirajući dubokomorska skloništa na kontinentalnim šelfovima, u oceanskim kanjonima te na podmorskim uzvisinama. Ono što ove koralje, osim sjedilačkog načina života u dubokim oceanima, čini zanimljivima je i široka paleta boja i oblika u kojima se javljaju. Koralji mogu biti žute, narančaste, crvene, ljubičaste i crne boje. Oblici variraju od račvastog, lepezastog ili oblika pera. Koralji dubokog mora dolaze u različitim veličinama, pa tako mogu biti veličine jednog zrna riže, kolonija u obliku Dubokomorski koraljni vrtovi stabala visine do 10 metara, te ogromni koraljni grebeni koji se protežu u dužinu do 40 kilometara.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu biologija.com.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (1)Add Comment
[jc_title]
napisao Uggs Boots, 12 November 2012
Buy Ugg For Cheap with green Uggs Buy pockets absorbing uggs for cheap online

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti