POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Biljke i životinje Krpelji najotpornija bića na Zemlji

Krpelji najotpornija bića na Zemlji

krpelj

Krpelji su najotpornija bića među zemaljskim organizmima - donedavno su ovu prestižnu titulu nosile tardigrade, otporne na vakuum i ultraljubičasto svemirsko zračenje, ali samo ako prethodno prođu proces dehidracije.

Krpeljima dehidracija nije potrebna. Paraziti iz klase pauka "haemaphysalis flava" dobro podnose svemirske uslove čak i u svom normalnom, aktivnom stanju. U snimku  koju je zabilježio elektronski mikroskop može se vidjeti kako se miču u vakuumu pod udarom snažnih zraka elektrona, prenosi astrobiology.com.

Do ovog otkrića došao je tim naučnika koji vodi Naohisa Tomosugi sa Kanazaja medikal univerziteta u Japanu i to sasvim slučajno - kad su životinjice uspuzale na laboratorijske instrumente.

Krpelji su bili izloženi jakom vakuumu s pritiskom, te zracima elektrona s ubrzanim naponom od dva do pet kilovolti.  Nakon pola sata posmatranja nastavili su se aktivno kretati u normalnoj atmosferi.

Prema izvještaju predstavljenom u časopisu "Plos One", u jednom drugom testiranju 20 krpelja preživjelo je svemirske uslove čak dva puna dana. Na kraju su uginuli zbog zračenja, a ne zbog vakuuma. Oni koji su bili izloženi samo vakuumu, ali ne i elektronskim zracima,  preživjeli su pune dvije sedmice.


Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti