POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Biljke i životinje Ruski naučnici „oživeli” biljku staru 30.000 godina

Ruski naučnici „oživeli” biljku staru 30.000 godina

cvece

Na osnovu tkiva biljke pronađene u sibirskom ledu, stare oko 30.000 godina, ruski naučnici su uspeli da „ožive celu biljku” što je pionirski eksperiment na putu ka oživljavanju raznih drugih biljnih vrsta.

Najstarija biljka „silene stenophylla” je regenerisana, rekli su naučnici i dodali da je plodna i da proizvodi beli cvet i ima održive semenke.

Eksperiment dokazuje da led služi kao prirodno spremište za drevne oblike živote, rekli su ruski naučnici, koji su objavili studiju u američkom naučnom časopisu „Proceedings of National Academy of Sciences”.

Kanadski naučnici su ranije regenerisali neke značajne mlađe biljke iz semena pronađenog u nekim jazbinama.

Svetlana Jašina iz Instituta za biofiziku Ruske akademije nauka, izjavila je da oživljena biljka izgleda vrlo slično jednoj biljci koja još uvek raste u istom području severoistočnog Sibira.

„To je izdržljiva biljka, koja se veoma dobro prilagođava”, rekla je Jašina za AP i izrazila nadu da će naučnici uspeti da ožive više biljnih vrsta. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu politika.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti