POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Biljke i životinje Zašto je zebra razvila pruge?

Zašto je zebra razvila pruge?

zebra

Zašto zebra ima karakteristične crno-bijele pruge je pitanje koje je zaokupljalo znanstvenike desetljećima. Istraživači iz Mađarske i Švedske tvrde da su riješili misteriju.

Pruge su se razvile kako bi držale podalje od tijela muhe koje piju krv. Ovaj uzorak crno-bijelih pruga čini zebru 'neatraktivnom' za muhe, stoji u izvještaju u The Journal of Experimental Biology. Ključ je u načinu na koje pruge reflektiraju svjetlost.

"Počeli smo prvo istraživati konje sa crnim, smeđim i bijelim krznom te otkrili da kod konja s crnim i smeđim krznom dolazi do horizontalne polarizacije svjetla." - objašnjava Susanne Akesson sa Sveučilišta Lund koja je bila dio tima.

To znači da svjetlost koja se odbija sa tamnog krzna putuje po horizontalnoj ravnini u oči gladnih muha, slično kao što zmija gmiže svojim tijelom po tlu.

Dr. Akesson i njezini kolege otkrili su da su muhe i ostali insekti privučeni s tom 'ravnom' svjetlosti. Za razliku od tamnog krzna, kod bijelog krzna dolazi do nepolarizirane svjetlosti koja putuje u svim smjerovima i to djeluje odbojno insektima. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu cudaprirode.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti