POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Genetika

Genetika

Ljudski geni se ne mogu patentirati

Gen

Vrhovni sud SAD donio je danas jednoglasnu odluku da se ljudski geni ne mogu patentirati, ali da se vještački kopirani DNK-a može smatrati intelektualnim vlasništvom.

‘DNK smeće’ otkriva tajnu nastanka raka, ...

DNK

U istraživanju, koje je trajalo devet godina, sudjelovalo je 440 znanstvenika iz 32 laboratorija u Velikoj Britaniji, SAD-u, Španjolskoj, Singapuru i Japan-

Naučnici će uskoro moći stvoriti ćelije vanzemaljaca

DNA

Naučnici tvrde kako će uskoro moći dizajnirati cijele organizme koristeći kompjuterski softver i 3D printere. Ćelije će se moći koristiti za stvaranje biogoriva, borbu protiv globalnog zagrijavanja, razvijanje novog sistema zdravstvene zaštite, napredak u medicini ili čak stvaranje oblika života vanzemaljaca na našoj planeti.

Hrvatski naučnik otkrio da se geni i spontano stvaraju

Geni

Molekularni genetičar dr. Tomislav Domazet Lošo s Instituta Ruđer Bošković i prof. Diethard Tautz s Instituta Max Planck za evolucijsku biologiju u novom su istraživanju dokazali kako važnu ulogu u evoluciji genoma, osim kopiranja, ima i spontano stvaranje potpuno novih gena, što otvara prostor preispitivanju osnovnih teorijskih postavki u biologiji.

Dekodiran genom najvećeg čovjekolikog majmuna

gorila

Međunarodna skupina znanstvenika sekvencirala je genom gorile, našeg najbližeg srodnika nakon čimpanzi, a to je postignuće objavljeno u novom broju vodećeg znanstvenog časopisa Nature. 

Geni kriju tajnu bolesti

dnaIstraživanja pokazuju da ljudi od predaka nasleđuju sklonost prema više od stotinu bolesti. Saznanje od čega su bolovali ili boluju članovi familije mnogima može pomoći u prevenciji od istih problema.

Stvoren veštački život

stvoren vestacki zivotAmerički naučnici proizveli prvu sintetičku živu ćeliju. Naučnik Krejg Venter kreirao je prvi veštački oblik života i ubeđen je da ovo otkriće može dovesti do nove industrijske revolucije.

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti