POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Genetika Dekodiran genom najvećeg čovjekolikog majmuna

Dekodiran genom najvećeg čovjekolikog majmuna

gorila

Međunarodna skupina znanstvenika sekvencirala je genom gorile, našeg najbližeg srodnika nakon čimpanzi, a to je postignuće objavljeno u novom broju vodećeg znanstvenog časopisa Nature. 

o je i posljednji sekvencirani genom među genomima velikih čovjekolikih majmuna. Podsjetimo, 2000. godine sekvenciran je čovjekov, 2005. godine čimpanzin, a 2011. godine orangutanov genom. Evolucijska bliskost Analiza genoma najvećeg primata pokazala je da čovjek i gorila, koji su se na evolucijskom putu razdvojili prije oko 10 milijuna godina, dijele oko 96 posto svojih gena.

Sa čimpanzama, od kojih smo se na evolucijskom putu razdvojili prije oko šest milijuna godina, dijelimo oko 98 posto gena. "Gorile su općenito zanimljive životinje, ali nama znanstvenicima su posebno zanimljive zbog evolucijske bliskosti s ljudima", izjavio je za Guardian Aylwyn Scally, jedan od autora studije u kojoj su zajednički sudjelovali znanstvenici iz Wellcome Trust Sunager Institutea blizu Cambridgea i Baylor College of Medicine iz Houstona. Genetska sekvenca koja je poslužila za anali-zu potječe od ženke gorile po imenu Kamilah, pripadnice zapadnih nizinskih gorila.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu cudaprirode.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti