POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Genetika Geni kriju tajnu bolesti

Geni kriju tajnu bolesti

dna

Istraživanja pokazuju da ljudi od predaka nasleđuju sklonost prema više od stotinu bolesti. Saznanje od čega su bolovali ili boluju članovi familije mnogima može pomoći u prevenciji od istih problema.

Nije samo boja očiju nasledna, već i sklonost prema bolestima. Od predaka nismo nasledili samo izgled, talenat, ime, već i sklonost ka više od stotinu različitih bolesti.

Kako bi stručnjaci mogli da dođu do "slike mogućih oboljenja", potrebno je da svako žensko dete dobije odgovor bar na deset osnovnih pitanja u vezi sa zdravstvenim problemima u familiji.

Među važnim pitanjima o istorijatu bolesti porodice su: da li je neko od članova porodice patio od srčanih smetnji, da li postoji porodična sklonost ka zakrečenju krvnih sudova, da li je neko u porodici imao povišen nivo holesterola, jer oko 40 odsto žena starijih od 55 godina ima povećan holesterol u krvi.

Takođe, veoma je važno da li je neko imao zadebljanja u dojci jer, primera radi, samo u Nemačkoj godišnje od raka dojke oboli 60.000 žena, a 19.000 umre od te bolesti, pri čemu je nasledni faktor krivac u deset odsto slučajeva.

Stručnjaci smatraju da je za 40 odsto rizik povećan, ako je od raka dojke obolela majka ili sestra.

Takođe je važno da li neko u porodi 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu rts.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti