POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Genetika Hrvatski naučnik otkrio da se geni i spontano stvaraju

Hrvatski naučnik otkrio da se geni i spontano stvaraju

Geni

Molekularni genetičar dr. Tomislav Domazet Lošo s Instituta Ruđer Bošković i prof. Diethard Tautz s Instituta Max Planck za evolucijsku biologiju u novom su istraživanju dokazali kako važnu ulogu u evoluciji genoma, osim kopiranja, ima i spontano stvaranje potpuno novih gena, što otvara prostor preispitivanju osnovnih teorijskih postavki u biologiji.

Zadnja tri desetljeća u genetici je prevladavalo mišljenje kako je glavni, ako ne i jedini način nastanka novih gena kopiranje postojećih gena, no dr. Domazet Lošo i prof. Tautz dokazali su da sponatno mogu nastati potpuno novi geni, izvijestio je danas Institut Ruđer Bošković.

Za te gene bez podrijetla koji igraju važnu ulogu u embrionalnom razvoju i u interakcijama organizama s okolišem, Domazet Lošo i Tautz dokazuju da mogu nastati bilo kada tokom evolucije, što uključuje i sadašnje organizme na Zemlji.

U članku pod naslovom "The evolutionary origin of orphan genes", objavljenom u časopisu Nature Reviews of Genetics, autori su pokazali da spontano stvaranje novih gena koji imaju potpuno jedinstvene sekvence, predstavlja mehanizam koji djeluje tokom svih evolucijskih epoha i nije svojstven samo ranom nastanku života na Zemlji prije otprilike 3,5 milijarde godina.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu pregled.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti