POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Genetika Naučnici će uskoro moći stvoriti ćelije vanzemaljaca

Naučnici će uskoro moći stvoriti ćelije vanzemaljaca

DNA

Naučnici tvrde kako će uskoro moći dizajnirati cijele organizme koristeći kompjuterski softver i 3D printere. Ćelije će se moći koristiti za stvaranje biogoriva, borbu protiv globalnog zagrijavanja, razvijanje novog sistema zdravstvene zaštite, napredak u medicini ili čak stvaranje oblika života vanzemaljaca na našoj planeti.

J. Craig Venter, koji je pomogao u mapiranju ljudskog genoma i kreirao prvi sintetički oblik života na svijetu 2010. godine, objasnio je ovu novu teroiju u knjizi "Speed of Light: From the Double Helix to the Dawn of Digital Life".

"Dan kada ćemo biti sposobni da pošaljemo robotski kontrolirane genome na druge planete kako bi učitali DNK sekvencu bilo kojeg vanzemaljskog života koji se tamo može naći, nije tako daleko. Ako ih mognemo vratiti na Zemlju onda ćemo moći rekonstruisati genome. Sintetička verzija marsovskog genoma mogla bi se iskoristiti za kreiranje marsovskog života na Zemlji", rekao je Venter.

No, ovo je obostran proces. Ukoliko bi vanzemaljci došli do ljudskog DNK i oni bi mogli ponovo napraviti ljude na svojoj planeti.

Naučnici će moći manipulirati i mijenjati DNK dodajući određene značajke kako bi stvorili mikrobe 'po mjeri'. Napredak u genomskoj tehnologiji bit će dio 'genetske revolucije' prema Venteru i moći će ljudskom tijelu dati otpornost na bolesti, te stvorit životinje koje će služiti za hranu i lijekove. Ćelije bi se mogle koristiti i za povećanje inteligencije ili širenje ljudskog života.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu klix.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti