POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija Genetika Stvoren veštački život

Stvoren veštački život

stvoren vestacki zivot

Američki naučnici proizveli prvu sintetičku živu ćeliju. Naučnik Krejg Venter kreirao je prvi veštački oblik života i ubeđen je da ovo otkriće može dovesti do nove industrijske revolucije.

- Objavili smo stvaranje prve ćelije koju potpuno kontroliše sintetički hromozom. Prvo smo stvorili genetski kod u kompjuteru, dodali četiri boce hemikalija i gradili svaki od preko milion osnovnih parova hromozoma određenim redom. Konačno smo dobili veliki molekul i njega ubacili u eksperimentalnu ćeliju. Ćelija je prepoznala taj molekul, koji ju je pretvorio u potpuno novu vrstu. Ukoliko uspemo da ćelije dovedemo do toga da proizvode ono što želimo, mogle bi nas osloboditi od korišćenja nafte ili nam pomoći da popravimo štetu nanetu životnoj sredini usisavanjem ugljen-dioksida - objašnjava dr Venter.

Kritičari, međutim, smatraju da su potencijalne prednosti sintetičkih organizama veoma prenaglašene.

Dr Helen Valas iz organizacije za praćenje razvoja genetičke tehnologije Džinvoč upozorila je na opasnost sintetičkih bakterija.

- Puštanje u prirodu novih organizama može prouzrokovati više štete nego koristi - smatra dr Valas, dodajući da se njihovim oslobađanjem u zagađenim sredinama kako bi se one očistile zapravo stvara nova vrsta zagađenja. Niko ne zna kako će se ovi organizmi ponašati u novom okruženju, istakla je ona. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu kurir-info.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti