POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija

Biologija

Ova ružna životinja možda krije tajnu vječne mladosti

Goli štakor

Čini se da je tajna dugog života upravo u tome da on bude gorak, doznali su istraživači. A dokaz tome mogao bi biti neugledan afrički bezdlaki štakor, koji živi čak osam puta dulje od običnog miša i ostaje plodan sve do poznih godina.

Jedino biće koje može živjeti u otvorenom svemiru

Tardigrade

Na internetskoj televiziji Motherboard TV emitirana je epizoda serije 'Spaced Out', u kojoj se predstavljaju jedina bića na Zemlji koja mogu preživjeti u ekstremnim svemirskim uvjetima. Riječ je o 'vodenim medvjedima'.

Naučnici pronašli bakteriju koja se nije hranila 86 miliona godina

Bušenje na moru

Naučnici su pronašli bakteriju na dnu Tihog okeana, koja se nije hranila posljednjih 86 miliona godina, i tvrde kako ona može živjeti bez hrane.

Krpelji najotpornija bića na Zemlji

krpelj

Krpelji su najotpornija bića među zemaljskim organizmima - donedavno su ovu prestižnu titulu nosile tardigrade, otporne na vakuum i ultraljubičasto svemirsko zračenje, ali samo ako prethodno prođu proces dehidracije.

U Indoneziji otkriven „kralj osa“

nova osa

Istraživači Kalifornijskog univerziteta otkrili su u Indoneziji novu vrstu osa sa čeljustima koja premašuju dužinu prednjih nogu.

Ru­si i Ko­rej­ci klo­ni­ra­ju ma­mu­ta

mamuti

Ako na­uč­ni­ci us­pe­ju u po­du­hva­tu, slo­ni­ca bi za ne­ko­li­ko go­di­na mo­gla da do­ne­se na svet mla­dun­če ove dav­no iz­u­mr­le vr­ste

Dekodiran genom najvećeg čovjekolikog majmuna

gorila

Međunarodna skupina znanstvenika sekvencirala je genom gorile, našeg najbližeg srodnika nakon čimpanzi, a to je postignuće objavljeno u novom broju vodećeg znanstvenog časopisa Nature. 

Koralji izgrađuju vrtove i 6000 metara ispod mora!

korali

Dubokomorski koralji predstavljaju staništa mnogim kralješnjacima i beskralješnjacima, uključujući ribe i neke vrste rakova.

Da li smo imali seks s neandertalcima?

neadertalac

Koji koraci su bili prvi u evoluciji čovjeka? Zašto smo napredovali u ovom, a ne nekom drugom smjeru? Zašto smo ostali jedina vrsta humanoida?

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti