POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Biologija

Biologija

Pronađena potpuno nova vrsta pećinskog čoveka

lobanja iz Kine

U pećinama u Kini pronađeni su ostaci četiri pećinska čoveka, a arheolozi misle da je otkrivena potpuno nova vrsta hominida. Ovo saznanje moglo bi da promeni teoriju evolucije, tvrde naučnici. 

Zašto je zebra razvila pruge?

zebraZašto zebra ima karakteristične crno-bijele pruge je pitanje koje je zaokupljalo znanstvenike desetljećima. Istraživači iz Mađarske i Švedske tvrde da su riješili misteriju.

Svet dobio jedinstvenu teoriju života?

evolucija

Zemlja je živa, planeta, voda, proteini i DNK su živi. To tvrdi nova teorija o postanku, evoluciji i prirodi života i time ujedno objedinjuje sve dosadašnje teorije života, u svim njegovim segmentima.

Ruski naučnici „oživeli” biljku staru 30.000 godina

cveceNa osnovu tkiva biljke pronađene u sibirskom ledu, stare oko 30.000 godina, ruski naučnici su uspeli da „ožive celu biljku” što je pionirski eksperiment na putu ka oživljavanju raznih drugih biljnih vrsta.

Geni kriju tajnu bolesti

dnaIstraživanja pokazuju da ljudi od predaka nasleđuju sklonost prema više od stotinu bolesti. Saznanje od čega su bolovali ili boluju članovi familije mnogima može pomoći u prevenciji od istih problema.

Stvoren veštački život

stvoren vestacki zivotAmerički naučnici proizveli prvu sintetičku živu ćeliju. Naučnik Krejg Venter kreirao je prvi veštački oblik života i ubeđen je da ovo otkriće može dovesti do nove industrijske revolucije.

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti