POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke

Društvene nauke

Što je bio Milanski edikt?

Milanski edikt

U ranom četvrtom stoljeću, kršćani su ponovo bili strašno progonjeni. Car Dioklecijan zajedno sa Galerijem naredili su 303 godine u povijesti poznati „veliki progon“.

Torinsko platno nije falsifikat

Torinsko platno

Novi dokazi ukazuju na to da čuveno Torinsko platno ipak nije falsifikat. Tim povodom će ono, prvi put nakon 40 godina, biti prikazano tokom televizijskog programa za Uskrs. Stručnjaci su dokazali da četiri metra dugo platno zaista datira iz Isusovog doba.

Hrvati koji su promijenili svijet

Sumamed

Svi znaju tko je najveći među hrvatskim izumiteljima, no koliko Hrvati zapravo znaju o ostavštini hrvatskih izumitelja i kakav trag su oni ostavili i na današnji svijet?

'Divlji zapad' na internetu: Štete veće od bilijun dolara godišnje!

Internet

Razni oblici online prijevara, krađe intelektualnog vlasništva i napadi na korporativne mreže poslovnim korisnicima nanose štetu veću od bilijun dolara godišnje.

Isus Hristos bio oženjen?!

Fragment papirusa

Fragment papirusa na kom su reči "Isus je rekao njima, moja žena" pripada privatnom kolekcionaru. Zasad se ne zna ništa o njegovom poreklu, ali se veruje da je došao iz Egipta.

Razgovor Einsteina i Tagorea

Tagore i Einstein

14. Jula 1930. godine Albert Einstien je primio u svoj dom u Berlinu Indijskog filozofa Rabindranath Tagorea. Vodili su neke od najintelektualnijih razgovora u istoriji, istražujući stara pitanja nauke i religije.

Ko je Piter Higs, novi naučni superstar

Piter Higs

Ateista koji je otkrio "Božju česticu".

Pre četiri godine, kada je pušten u rad Veliki sudarač hadrona u CERN-u, običan svet nije ni čuo za Pitera Higsa. Ali kada su fizičari juče saopštili da su otkrili Higsov bozon, tu neuhvatljivu česticu koja nosi njegovo ime, ovaj profesor fizike u penziji odjednom je stekao svetsku slavu.

Svijet 2030. godine

Novac

Prognozirati je teško, pogotovo ako se radi o budućnosti. Prognoze nisu ništa jednostavnije čak i ako se zna da se pojedine zemlje ili čak cijeli kontinenti nalaze na raskršću.

Deset "najluđih" naučnika na svijetu

Albert Ajnstajn

Najznačajnija imena iz svijeta nauke čija su otkrića oblikovala svijet poznata su i po neuobičajenim hobijima i ekscentričnom ponašanju, pa ne čudi što je portal LiveScience sastavio listu "najluđih" genijalaca i što je na prvom mjestu "luckasti" Albert Einstein.

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti