POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Ekonomija 'Divlji zapad' na internetu: Štete veće od bilijun dolara godišnje!

'Divlji zapad' na internetu: Štete veće od bilijun dolara godišnje!

Internet

Razni oblici online prijevara, krađe intelektualnog vlasništva i napadi na korporativne mreže poslovnim korisnicima nanose štetu veću od bilijun dolara godišnje.

Cyber kriminalci predstavljaju sve veću prijetnju internetskim korisnicima, a naročito su im zanimljive kompanije te je čak 90 posto kompanija u SAD-u u roku od godine dana imalo probleme sa cyber kriminalcima, dok je skoro 60 posto njih priznalo da su ih hakeri napali više od jednog puta.

Ove su informacije objavili na Ponemon Instituteu čiju su infografiku prenijeli na Mashableu, a bazirane su na istraživanju provedenom nad 583 američke kompanije te je zaključak ovog istraživanja da internetski korisnici uopće nisu sigurni kao što misle da jesu te da 'u svakom trenutku hakeri rade kako bi iskoristili sve što im nudi divlji zapad interneta'.

Koliko su opasni hakerski napadi na kompanije najbolje govori podatak da su tijekom 2008. godine online prijevare, krađa intelektualnog vlasništva i napadi na korporativne mreže poslovnim korisnicima nanijeli štetu veću od bilijun dolara. Osim kompanija, ugroženi su i 'obični' internetskih korisnici te je njih čak 65 posto diljem svijeta postalo žrtvama cyber kriminala tako što su im računala zaražena virusima ili su im hakeri ukrali brojeve kreditnih kartica, odnosno tako što su postali žrtve krađe identiteta.

Najveće probleme s hakerima imaju Kinezi te je njihovih čak 83 posto internetskih korisnika imalo problema s hakerima i cyber napadima, drugo mjesto dijele Brazil i Indija (76 posto korisnika na udaru cyber napada), dok se na trećem mjestu nalaze Amerikanci – 73 posto korisnika u toj zemlji imalo je problema s hakerskim napadima.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti