POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Ekonomija Internet osvaja svijetske ekonomije

Internet osvaja svijetske ekonomije

internet ekonomija

Poslovanje putem interneta igra sve veću ulogu u rastu gospodarstva i do 2016. će sa 4,2 bilijuna dolara sudjelovati u BDP-u članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja.

Konsultantska tvrtka "Boston Consuting Group" (BCG) u priopćenju navodi da će "internet ekonomija" rasti tempom od osam posto godišnje u razvijenim zemljama, kao i dvostruko više na tržištima u razvoju, prenijela je agencija AFP.

Indija i Argentina ostvarit će najveći rast, od 23 odnosno 24 posto, navodi se u izvještaju BCG.

"Širom svijeta, mala i srednja poduzeća koja koriste internet razvijaju se brže i otvaraju više novih radnih mjesta nego ona poduzeća koja to ne rade", naveo je ekonomista BCG Pol Cvilenberg.

"Ohrabrivanjem poduzeća da se okrenu internetu, zemlje mogu ojačati svoju konkurentnost i prospekte gospodarskog rasta", dodao je on.

"Internet ekonomija je jedna od pozitivnih priča o razvoju svijeta", izjavio je analitičar BCG i jedan od autora izveštaja David Deen.

U nizu zemalja, uključujući Francusku, Njemačku i Kinu, mala i srednja poduzeća (MSP) koja aktivno posluju na internetu ostvarila su znatno veći rast prodaje od tvrtki koje nisu dovoljno prisutne na internetu.

"Internet ekonomija" sudjeluje sa 8,3 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP) Velike Britanije, što je najveći udio u odnosu na bilo koju drugu zemlju Grupe 20.

Vrijednost on-line kupovina i prodaja je u 2010. iznosila 121 milijardu funti (191,7 milijardi dolara), što je više od 2.000 funti po glavi stanovnika, priopćili su istraživači iz kompanije  BCG, koji ističu da Velika Britanija ostvaruje znatno više prodaja na internetu nego bilo koja druga velika ekonomija.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti