POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Ekonomija Ovo je jednadžba koja je uzrokovala svjetsku krizu!

Ovo je jednadžba koja je uzrokovala svjetsku krizu!

Black Scholes jednacina

Svijet se još muči s posljedicama financijske krize, dok istovremeno brojni stručnjaci i analitičari traže što je uzrokovalo tako loše stanje i slomove na tržištima. Uzrok tako leži u formuli koja je čak 1997. godine nagrađena Nobelovom nagradom.

Tim pod vođstvom dr. Pola Klarka na Odseku za hemiju u Jorku uspeli su da stvoreni proces kakav se verovatno odigrao pre nastanka života. U saradnji sa kolegama sa univerziteta u Notingemu ostvarili su prve korake prema dokazivanju kako su nastali jednostavni šećeri, treoza i eritroza. Njihovo istraživanje je objavljeno u magazinu Organic and Biomolecular Chemistry.

Sve biološke molekule mogu da postoje kao levi i desni oblik. Svi šećeri u biologiji stvaraju se od desnih oblika molekula, ali sve aminokiseline koje stvaraju peptide i belančevine su od levog oblika.

Istraživači su otkrili da se upotrebom jednostavnih levih aminokiselina kao katalizatora u proizvodnji šećera stvaraju uglavnom desni oblici šećera. To možda objašnjava kako su nastali ugljeni hidrati i zašto desni oblik dominira u prirodi, piše NewsRoom America na svojoj internet stranici, prenose internet portali.

 

Pojedine zemlje uspjele su se izvući iz krize koja je pogodila gospodarstva diljem svijeta, a većina zemalja, poput Hrvatske, još uvijek se bori s posljedicama financijskog sloma. Kao i uvijek, kada stvari krenu loše ljudi traže krivca za nepovoljnu situaciju, a do sada je objavljeno nekoliko zanimljivih teorija.

U teoriju koju donosi britanski Guardian smješteni su 'kvantovi', izvrsni matematičari koji su u posljednje vrijeme zauzeli vodeće pozicije u bankama te su osmišljavali formule za što bržu zaradu, a pri tome nisu imali nikakvih iskustava s realnim stanjem u svjetskoj trgovini.

Analitičari tvrde da u toj teoriji ključnu ulogu ima Black-Scholesova jednadžba, koju su osmislili Fischer Black i Myron Scholes. Riječ je o formuli u koju su brojni investitori godinama vjerovali, a temelji se na na vrlo jednostavnom principu. Može se opisati kroz primjer kupovine i prodaje oklada na konja usred utrke, a otvorila je cijeli sustav složenih ulaganja koja su se u konačnici pretvorila u globalnu industriju.

Problemi su nastali kada je hipotekarno tržište počelo 'pucati' te je tada ista formula opisivana kao crna rupa koja samo uvlači novac u sebe. Osobe koje su pratile razvoj krize znaju da se stvarna ekonomija zamijenila kompliciranim financijskim instrumentima znanima pod nazivom derivati. Tu se ne radi niti o novcu niti o robi, već je riječ o investicijama u investicije, ili slikovitije opisano - okladama na oklade. Derivati su uzrokovali procvjet ekonomije, da bi u konačnici doveli do brojnih poremećaja na tržištima, a ističe se da je upravo Black-Scholesova jednadžba stvorila svijet derivata.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu danas.net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti