POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Ekonomija Sardžent i Sims dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Sardžent i Sims dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

nobelova nagrada medalja

Nobelovu nagradu za ekonomiju ove godine su zajednički dobili Tomas Sardžent i Kristofer Sims za empirijska istraživanja o uzrocima i posledicama u makroekonomiji, saopštila je danas Švedska akademija nauka.

U objašnjenju se navodi da je Sardžentu, profesoru NJujorškog univerziteta, i njegovom kolegi sa Univerziteta “Prinston”, Simsu, nagrada dodeljena za postignuća na polju empirijskih istraživanja o uzrocima i posledicama u makroekonomiji.

Dvojica naučnika su u svojim radovima odgovorili na mnoga pitanja o uzročno-posledičnom odnosu ekonomske politike i različitih makroekonomskih varijabli kao što su bruto domaći proizvod, inflacija, zapošljavanje i investicije, pri čemu je odnos dvosmeran, pa politika utiče na privredu, ali i privreda utiče na politiku, objavljeno je na sajtu “Nobelprize.org”.

Tomas Sardžent je u svojim studijama pokazao kako strukturna makroekonometrika može da se upotrebi za analizu stalnih promena ekonomske politike. Ta metoda može da se koristi za izučavanje makroekonomskih odnosa u slučajevima kad domaćinstva i kompanije prilagođavaju svoja očekivanja prateći razvoj na polju privrede.

Sardžent je, između ostalog, izučavao period posle Drugog svetskog rasta, kad su mnoge zemlje u početku pokušale da primene politiku visoke stope inflacije, ali su kasnije uvele sistemske promene ekonomske politike i prešle na politiku niže stope inflacije.

Kristofer Sims je razvio metodu baziranu na takozvanoj vektorskoj autoregresiji za analiziranje načina na koji privremene promene ekonomske politike i drugi faktori utiču na privredu. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu 24sata.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti