POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Ekonomija Svijet 2030. godine

Svijet 2030. godine

Novac

Prognozirati je teško, pogotovo ako se radi o budućnosti. Prognoze nisu ništa jednostavnije čak i ako se zna da se pojedine zemlje ili čak cijeli kontinenti nalaze na raskršću.

U svijetu se trenutno mnogo toga dešava, a ishod tih zbivanja je sasvim otvoren. Naučnici, ipak, pokušavaju što je moguće preciznije da predstave bližu budućnost.

Bert Rürup

Tako su bivši ekonomski eksperti Bert Rürup i novinar lista Handelsblatt Dirk Heilmann u knjizi pod naslovom „Unosne godine – Zašto Njemačka ima svijetlu budućnost“ predstavili i scenario o „Svjetskoj ekonomiji 2030“. Prema njemu će Sjedinjene Američke Države u narednih gotovo 20 godina i dalje sa 21,2 biliona dolara imati najveći bruto društveni proizvod. Slijediće ih Kinezi sa 19,4 biliona dolara. Njemačka, trenutno četvrta ekonomska sila, spustiće se na šesto mjesto iza Brazila.

„Ukoliko se bude formirala nova Grupa G7, tada će u nju ući Brazil, Rusija, Indija i Kina, dakle, četiri zemlje ubrzanog razvoja, a od starih zemalja G7 u grupi će se naći njih samo tri“, pišu dvojica eksperata i navode da će Njemačka biti jedina evropska zemlja u klubu najvećih. Dirk Messner, direktor njemačkog Instituta za razvojnu politiku, smatra da 21. vijekom neće dominirati zapadne zemlje:

„Između 1840., početka Industrijske revolucije, i 1860. samo su se dvije ekonomije brže razvijale od zapadnih industrijskih zemalja. Industrijska revolucija je dovela do uspona Zapada. No, od 1960. do 1990. čak se 25 zemalja brže razvijalo od onih na Zapadu. U posljednjih 20 godina 75 zemalja u razvoju imalo je dvostruko brži privredni rast od starih industrijskih zemalja.“

Upravo toliko koliko Mesnner ne sumnja u to da bi Kina već 2030. mogla da bude najveća ekonomska sila svijeta, tako je velik i upitnik…:

„…da li će u Kini uspjeti liberalizacija političkog sistema.“

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dw.deOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti