POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Ekonomija Teorije igara u poslovanju

Teorije igara u poslovanju

džon fon nojman

Poslovanje kao igra, u tom smislu da pokret, odnosno akcija jednog igrača izaziva reakciju drugoga, zahteva mnogo strateškog razmišljanja.

Sam pojam „igre“ potekao je iz matematičke branše (teorija igara), a kaže da ni jedan subjekt, bio on pojedinac ili korporacija, ne može da se ponaša nezavisno od ostalih.U sektorima gde se firme nadmeću za (što veće) parče tržišta i poverenje klijenata, gotovo da nema firme čija poslovna strategija ne uključuje i teoriju igara.


Za ekonomiste Džona fon Nojmana i Oskara Morgenštena, koji su razvili ovu ideju, poslovna strategija predstavlja „potpuni plan: plan kojim je definisano koje će poteze igrač povući u određenom trenutku“.
Zato „poslovni život“, posmatran kao neprekidan niz igara, u kojima ima i gubitnika i dobitnika, može da bude itekako nezgodan, piše londonski Ekonomist.
Međutim, u modernom poslovanju uvek se teži win-win ishodu utakmice kako bi svaka strana bila barem donekle zadovoljna. Ali, uz win-win strategiju, postoje još tri osnovne igračkih strategija, koje su ostale popularne do danas, podseća ugledni časopis.

Kraj igre
Ova strategija se najčešće primenjuje kada se ulažu zadnji napori ne bi li se proizvod „održao u životu“, odnosno na tržištu. Da li da u takvom trenutku kompanija svu energiju usmeri na spašavanje proizvoda pre nego što propadne? Ne bi li u tom slučaju bilo bolje usmeriti se na smišljanje strategije kojom bi konkurenta izgurali iz igre, pa tako osigurati bolje okruženje za svoj proizvod?
Profesorka na Kolambia biznis skul, Ketrin Herigen kaže za Ekonomist da ova situacija može da bude izuzetno profitabilna. Naime, „poslednji preostali igrač može da zarađuje profit zadovoljavajući tražnju, dok su ostali konkurentni već odavno odustali“. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu blic.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti