POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Ekonomija Čuveni nobelovac ima recept za spas eurozone

Čuveni nobelovac ima recept za spas eurozone

joseph stiglitz

Većina ekonomista smatra da je usvajanje eura bio nepotpuno obavljen zadatak. Zahtijevao je previše mehanizama prilagodbe i ništa nije postavio na svoje mjesto.

U Europi nema fiskalne vlasti, migracija je otežana, a većina zemalja ne želi sebi dopustiti da ostane prazna; to nije slučaj u SAD-u. Tako zapravo okvir koji bi omogućio učinkovitu zajedničku valutu ne postoji', piše Joseph Stiglitz za BBC, profesor sa sveučilišta Columbia, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2007. i bivši direktor Svjetske banke.

Joseph Stiglitz smatra da ono što je Europa učinila jest da se fiskalno vezala za pakt stabilnosti i rasta, što je pakt za recesiju, a ne za rast, jer ograničavanje deficita, kada postoji šok, recept je za recesiju, a to je ono što se događa u Grčkoj.

'Dakle, uvijek se postavlja pitanje: kada se kriza dogodi, bismo li bili u mogućnosti završiti zadatak?' kaže Stiglitz.

'Ugovor koji su napravili u srpnju bio je prilično dobar. Priznaje se da je Grčkoj potrebna pomoć, ali joj nisu dali nikakav novac, a proces ratifikacije tekao je vrlo sporo. Tako da mislim da se radi o pitanju koje još nije riješeno', smatra Stiglitz i nudi svoju viziju rješenja.

On, naime, smatra kako postoji čitav niz institucionalnih načina da bi se pomoglo Grčkoj. Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) treba biti veći ili mora imati veću mogućnost utjecaja na sebe. To je minimum. Dugoročno gledajući, bit će potrebne europske obveznice i niz drugih aktivnosti, a europski čelnici trebaju shvatiti da okvir za štednju nije jedini način.

Izdavanje obveznica trebao bi biti jedan dio fiskalnog okvira.

'Problem s eurozonom bio je taj da je onaj dio okvira za koji su mislili da je potreban bilo ograničavanje fiskalnog deficita, a to je bila tek kriva procjena', smatra poznati nobelovac. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu tportal.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti