POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Istorija nauke

Istorija nauke

Hrvati koji su promijenili svijet

Sumamed

Svi znaju tko je najveći među hrvatskim izumiteljima, no koliko Hrvati zapravo znaju o ostavštini hrvatskih izumitelja i kakav trag su oni ostavili i na današnji svijet?

Razgovor Einsteina i Tagorea

Tagore i Einstein

14. Jula 1930. godine Albert Einstien je primio u svoj dom u Berlinu Indijskog filozofa Rabindranath Tagorea. Vodili su neke od najintelektualnijih razgovora u istoriji, istražujući stara pitanja nauke i religije.

Ko je Piter Higs, novi naučni superstar

Piter Higs

Ateista koji je otkrio "Božju česticu".

Pre četiri godine, kada je pušten u rad Veliki sudarač hadrona u CERN-u, običan svet nije ni čuo za Pitera Higsa. Ali kada su fizičari juče saopštili da su otkrili Higsov bozon, tu neuhvatljivu česticu koja nosi njegovo ime, ovaj profesor fizike u penziji odjednom je stekao svetsku slavu.

Deset "najluđih" naučnika na svijetu

Albert Ajnstajn

Najznačajnija imena iz svijeta nauke čija su otkrića oblikovala svijet poznata su i po neuobičajenim hobijima i ekscentričnom ponašanju, pa ne čudi što je portal LiveScience sastavio listu "najluđih" genijalaca i što je na prvom mjestu "luckasti" Albert Einstein.

Deset pronalazača koje su ubili njihovi izumi

Marija Kiri

Ironija sudbine namijenila je nekim pronalazačima kraj kao na filmu, da im glave dođu upravo njihovi sopstveni izumi, bez obzira koliko su poslije bili od koristi čovječanstv.

Nikola Tesla - biografija

Nikola Tesla

Nikola Tesla je rođen u porodici pravoslavnog sveštenika 10. jula 1856. godine u Smiljanu, današnja Republika Hrvatska. Njegovi roditelji Milutin i Georgina osim njega imali su sina Daneta i ćerke Angelinu i Milku, starije od Nikole i Maricu najmlađe dete u porodici Tesla.

Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. g. u selu Idvor, opština Kovačica, u Banatu. Otac Konstantin (Kosta) i majka Olimpijada, zemljoradnici srednjeg posjeda, imali su desetoro djece,  petoro muške i petoro ženske.

Ruđer Bošković

Ruđer Bošković

Hrvatski fizičar, matematičar, astornom, geodet, inžinjer, pjesnik, filozof i diplomat. Ubraja se među najistaknutije svjetske znanstvenike svoga vremena.

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti