POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Istorija nauke Deset "najluđih" naučnika na svijetu

Deset "najluđih" naučnika na svijetu

Albert Ajnstajn

Najznačajnija imena iz svijeta nauke čija su otkrića oblikovala svijet poznata su i po neuobičajenim hobijima i ekscentričnom ponašanju, pa ne čudi što je portal LiveScience sastavio listu "najluđih" genijalaca i što je na prvom mjestu "luckasti" Albert Einstein.

10. Johann Konrad Dippel

Alhemičar iz 17. vijeka Johann Dippel, koji se rodio i odrastao u njemačkom dvorcu Frankenstein, najpoznatiji je po neumornoj potrazi za eliksirom besmrtnosti. Glasine o njegovim eksperimentima nad ljudskim tijelima vjerovatno su poslužile kao inspiracija za legendarni lik kojem je britanska spisateljica Mary Shelley dala upravo ime Frankestein.

9. Wernher von Braun

Neustrašivi Wernher von Braun je kao 12-godišnjak na svoju igračku vagon postavio petarde i ostavio je nasred prepune ulice u Njemačkoj. To je bio samo početak. Mozak koji je stajao iza Hitlerovog V-2 raketnog programa kasnije je stigao u SAD kao ratni zatvorenik te postao šampion svemirskog i lunarnog istraživanja. I dok je slao ljude na Mjesec, von Braun je postao majstor ronjenja, a zanimala ga je i filozofija.

8. Robert Oppenheimer

"Otac atomske bombe" nikada nije krio simpatije prema komunizmu i unutarnji sukob oko bacanja atomskih bombi, pa mu je na kraju oduzeta njegova akademska i politička moć. Uprkos tim kontroverzama, poznat je i kao čovjek kojeg su studenti zvali "Oppie", a koji je bez posebnog razloga naučio holandski jezik i citirao svete tekstove Hinduizma na lokaciji gdje je izvršeno prvo testiranje atomske bombe.

7. Freeman Dyson

Ugledni nuklearni fizičar i pisac Freeman Dyson je 1959. godine predložio Dysonovu sferu, tzv. Prstenasti svijet, kao način na koji čovječanstvo može u budućnosti maksimalno koristiti Sunčevu energiju. Sfera veličine planetarne orbite sastojala bi se od sistema solarnih kolektora ili habitata oko zvijezde, tako da sva (ili barem većina) energije bi bila apsorbirana i iskorištena. Dyson je naime, uvjeren da postoji život i izvan Zemlje, te vjeruje kako ćemo s vanzemaljcima stupiti u kontak u narednih nekoliko desetljeća.

6. Richard Feynman

Član skupine naučnika koji su napravili atomsku bombu, američki fizičar Richard Feynman svakako je jedan od najvažnijih naučnika druge polovine 20. vijeka. Postavio je teoremu elektrodinamike kvanta, objasnivši interakciju između elektromagnetne radijacije i naelektrisanih čestica (protona i elektrona). Za svoj rad je 1965. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku, a 1986. godine vodio je istražnu komisiju nakon uništenja svemirske letjelice Challenger. Međutim nije bio "klasični tip profesora", već je bio poznati i po ekscentričnom načinu života i izrazito slobodnom duhu. Amaterski se bavio muzikom, a u slobodno vrijeme je čak dekodirao hijeroglife Maja.

5. Jack Parsons

I kada nije bio zauzet suosnivanjem laboratorija za istraživanje Sunčevog sistema (Jet Propulsion Laboratory) u Kaliforniji, Jack Parsons se bavio magijom i tvrdio za sebe da je Antihrist. Ovaj misteriozni "zločesti dečko" američkog svemirskog programa je, i bez formalnog obrazovanja, uspio razviti formulu za raketno gorivo koje je Amerikancima donijelo pobjedu u Drugom svjetskom ratu i lansiralo ih u svemir. Čak je i jedan krater na Mjesecu nazvan po njemu. Bio je jedan od najvećih okultista 20. vijeka, a 1952. godine se raznio tokom laboratorijskog eksperimenta u vlastitom domu.

 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu bosna-express.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti