POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Istorija nauke Deset pronalazača koje su ubili njihovi izumi

Deset pronalazača koje su ubili njihovi izumi

Marija Kiri

Ironija sudbine namijenila je nekim pronalazačima kraj kao na filmu, da im glave dođu upravo njihovi sopstveni izumi, bez obzira koliko su poslije bili od koristi čovječanstv.

1. Franc Rajhelt, padobran

Francuski krojač porijeklom iz Austrije zbog svoje pasije - pravljenje prvog padobrana - dobio je i nadimak leteći krojač, koji zvuči blago ironično ako se ima u vidu to kako je Franc okončao svoj život.

Naime, ovaj izumitelj bio je pionir u šivenju padobrana, te je tako jednog dana odlučio da testira jedan koji je sam dizajnirao i skrojio.

Za probni skok izabrao je ni manje ni više nego Ajfelov toranj, a pošto se padobran nije otvorio, Rajhelt je poginuo na licu mjesta.

2. Vilijam Bolok, roto-štamparija

Amerikanac Vilijam Bolok izumio je 1863. rotirajuću štamparsku presu koja je revolucionalizovala štamparsku industriju zbog svoje velike brzine i efikasnosti.

Međutim, u bizarnoj nesreći koja se dogodila četiri godine kasnije, dok je podešavao jednu od štamparskih mašina u Filadelfiji, nepažnjom mu je jedan dio pao na nogu, koju je nakon par dana zahvatila gangrena.

Uprkos amputaciji, Vilijam Bolok je ubrzo umro od posljedica infekcije.

3. Oto Lilental, paraglajder

Ovaj njemački izumitelj zaslužan je za postojanje paraglajdera, a tokom svoje kratke letačke karijere razvio je čak 18 različitih modela (15 monoletjelica i tri biletjelice).

Zbog doprinosa na polju avijacije često se spominje kao otac letenja. U ljeto 1896. stradao je poslije pada sa visine od 17 metara dok je pokušavao ponovo da vine svoj paraglajder koji je uporno odbijao njegove komande.

Smrt je nastupila 36 sati nakon pada usljed frakture kičme, a njegove posljednje riječi bile su: “Neke žrtve se moraju podnijeti.”

4. Žan-Fransoa Pilatr de Rozije, leteći balon

Malo je poznato da je francuski nastavnik hemije i fizike Žan-Fransoa Pilatr de Rozije bio jedan od pionira avijacije.

Zajedno sa markizom D‘Arlandom 1783. godine prvi put je poletio u vazduh balonom.

Rozije je poginuo kada se balon srušio u blizini Vimeroa u trenutku dok je pokušavao da preleti preko Lamanša, a on i njegov saputnik Pjer Roman su tako postali prve žrtve vazdušne nesreće.

5. Tomas Midžli, aditivi za gorivo

Američki inženjer i hemičar Tomas Midžli u 51. godini je obolio do dječje paralize i postao invalid.

Razvio je složeni sistem poluga i veza kako bi mogao da se podiže iz kreveta, koji ga je na kraju ubio četiri godine kasnije, kada se slučajno zapleo u kanape svoje naprave i ugušio se.

Ipak, u istoriju je ušao i kao čovjek koji je izumio tetraetil-olovo (TEL), aditiv koji se dodaje benzinu, kao i hlorofluorkarbon (CFCs).

6. Marija Kiri, radijum i polonijum

Dobitnica Nobelove nagrade iz oblasti hemije izumila je proces ilozacije radijuma nakon što je zajedno sa suprugom otkrila radioaktivne elemente radijum i polonijum.

Slavna naučnica umrla je od aplastične anemije, što je bila posljedica dugotrajnom izlaganju jonizujućoj radijaciji tokom eksperimenata.

U vrijeme kada se Kirijeva bavila naučnim radom, posljedice radijacije na ljude nisu u potpunosti bile istražene.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu sutra.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti