POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Istorija nauke Ko je Piter Higs, novi naučni superstar

Ko je Piter Higs, novi naučni superstar

Piter Higs

Ateista koji je otkrio "Božju česticu".

Pre četiri godine, kada je pušten u rad Veliki sudarač hadrona u CERN-u, običan svet nije ni čuo za Pitera Higsa. Ali kada su fizičari juče saopštili da su otkrili Higsov bozon, tu neuhvatljivu česticu koja nosi njegovo ime, ovaj profesor fizike u penziji odjednom je stekao svetsku slavu.

Piter Higs, naučnik čija su otkrića iz 1960-ih godina dovela do spektakularnog otkrića bozona u CERN-u, rođen je u Njukaslu 1929.

Higs se izjašnjava kao ateista, pa zato nije oduševljen time što se njegov bozon naziva Božjom česticom, jer bi to “moglo da uvredi religiozne ljude”.

Zbog astme dosta je izostajao sa nastave i školovao se uglavnom kod kuće. Rastao je u Bristolu, gde se u gimanziji istakao kao odličan matematičar.

 
Tehnologija koja je potvrdila Higsove radove od pre gotovo 50 godina

Studirao je teoretsku fiziku na Kings koledžu u Londonu. Zaposlio je kao profesor na Univerzitetu u Edinburgu, a rad o postojanju bozona napisao je 1964.

Zanimljivo ga je ponudio naučnom časopisu “Fiziks leters” i bio odbjen. Ispostavilo se da ga urednici nisu razumeli, ali su ga ipak nešto kasnije objavili. Uprkos značajnom naučnom radu, nikada nije postao slavan.

 
Do otkrića stoleća pomoću papira i olovke

Prijatelji i poznanici smatraju da je previše skroman i povučen.

Otišao je u penziju 2006. i od tada sa distance prati šta se dešava u CERN-u, gde je do juče bio samo jednom. Živi u stanu u četvrti Nju taun u Edinburgu, nameštenom u retro stilu ‘70-ih godina. Ima ogromnu kolekciju ploča klasične muzike i knjiga o slikarstvu uredno poređanih po abecedi.

Nema kompjuter, niti mobilni telefon. Do otkrića stoleća došao je samo pomoću papira i olovke.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu blic.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti