POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Ostalo Američka digitalna knjižnica do travnja iduće godine

Američka digitalna knjižnica do travnja iduće godine

digitalna knjiznica

Američka javna digitalna knjižnica s više od dva milijuna knjiga bit će dostupna u travnju iduće godine, najavio je autor i knjižničar Harvardske sveučilišne knjižnice Robert Darnton.

Darnton je obećao da će Digital Public Library of America (DPLA), projekt neprofitne organizacije osmišljen u listopadu 2010., 'biti dovršen do travnja 2013.' te da će 'u početku sadržati najmanje dva milijuna knjiga iz javne domene, te niz specijaliziranih zbirki mnogo bogatijih od onih dostupnih preko Googlea', piše Guardian.

Knjižnica je osmišljena kako bi, objasnio je Darnton na predavanju koje je održao u Columbia Law School, američko 'kulturno nasljeđe besplatno bilo dostupno', Amerikancima ali i cijelom svijetu.

Vodstvo DPLA trenutačno pokušava riješiti pitanje autorskih prava - isti problem na koji je naišao Google ostvarujući svoj kontroverzni plan digitalizacije milijuna knjiga za Google Book Search i suočivši se na kraju s tužbama autora i izdavača.

DPLA, neprofitna organizacija 'posvećena javnom dobru' mora udovoljiti 'legitimnim interesima nakladništva', s obzirom na to da želi u zbirku uključiti knjige zaštićene autorskim pravima. Darnton je predložio da se nedavno objavljene knjige izbjegavaju te da se za njih odredi "pomična granica" od pet do deset godina.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu tportal.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti