POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Religija Naučnici o Bogu

Naučnici o Bogu

Čarls Darvin

Doživljaj Boga u svet nauke je raznolik. Šta se dešava kada se naučnici, posmatrači sveta zasnovanog na činjenicama suoče sa duhovnošću zasnovanoj na veri i mističnom svetu.

Tokom vekova, mišljenja naučnika su bila različita, od pomirujućih do potpunog odbacivanja jednog ili drugog. Danas, mnogi naučnici biraju sredinu – prihvatajući mogućnost postojanja svemoćne sile, uz odbijanje da potvrde njeno postojanje uz: "Mi to jednostavno ne znamo."

U nastavku teksta su naučni i religijski citati nekih izuzetnih naučnika, od osnivača nauke do savremenih istraživača koji su odlučili da progovore o svojim verskim uverenjima.

Čarls Darvin (1809-1882), biolog

"Nemogućnost shvatanja da je ovaj veliki i čudesni univerzum, sa nam kao svesnim bićima, nastao slučajem, čini mi se glavni argument za postojanje Boga."

Nil de Gras Tajson (1958 - ), astrofizičar i popularizator nauke

"Dobro, nastali ste od ostataka (eksplodirane zvezda). Prebolite to. Ili još bolje, slavite to... Uostalom, koju plemenitiju misao neko može negovati od toga da svemir živi u svima nama?"

Stiven Hoking (1942 -), kosmolog i astrofizičar

"Ono što sam uradio je da pokažem da je moguće da zbog načina na koji je Univerzum nastao on bude determinisan zakonima nauke. U tom slučaju, nije potrebno da se obraćamo Bogu za objašnjenje kako je Univerzum nastao... Ovo ne dokazuje da Bog ne postoji, nego samo da on nije neophodan "

Karl Sagan (1934-1996), astrofizičar i promoter nauke

"Nauka je ne samo kompatibilna sa duhovnošću, ona je dubok izvor duhovnosti. Kada prepoznajemo svoje mesto u beskraju svetlosnih godina, i prolaznosti vremena, kada shvatimo zamršenost, lepotu i suptilnost života, tada je ogromno osećanje, da se oduševljenje i poniznost kombinuju, sigurno duhovno ... Shvatanje da se nauka i duhovnost međusobno isključuju nije dobro ni jednom ni drugom "
Frensis Kolins (1950 -), lekar i genetičar

"Nauka je ... zaista moćan način - da se proučava svet prirode. Nauka nije posebno efikasna u ... komentarisanju natprirodnog sveta. Oba sveta, su za mene, sasvim realna i prilično važna. Oni se istražuju na različite načine... Oni koegzistiraju.. Osvetljavaju jedan drugi."
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti