POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Društvene nauke Religija Osmislili software koji će pokazati tko je zaista napisao Bibliju!

Osmislili software koji će pokazati tko je zaista napisao Bibliju!

sveto pismo

Software koji je razvio izraelski tim trebao bi dati odgovor na pitanje je li, kako tvrde mnogi znanstvenici i istraživači, Bibliju zaista pisalo nekoliko autora.

Radi se o kompjuterskom programu koji s velikom preciznošću može odrediti je li tekst pisao samo jedan ili više autora. Program analizira stil pisanja i izbor riječi, a nakon što je primjenjen na ispremiješanom tekstu Biblije u samo nekoliko minuta podijelio je svetu knjigu u zasebne cjeline.

Danas se Biblija uglavnom dijeli na dva dijela - Stari i Novi zavjet. Milijuni Židova i kršćana vjeruju kako je Mojsije autor temeljnog teksta Židovske Biblije, tj. Starog zavjeta, a da su Novi zavjet pisali učenici Isusa Krista.

No, znanstvenici odavno vjeruju kako su cijelu Bibliju pisali različiti autori, što pokrijepljuju tvrdnjama kako u svetoj knjizi ima različitih ideoloških agendi, jezičnih stilova i imena koja se koriste za Boga.
'Kada je Stari zavjet ubačen u novi software, program ga je podijelio na 'svećeničko predanje' i 'nesvećeničko predanje', tj. potvrdio je ono što znanstvenici tvrde već duže vrijeme - postoji više autora', kazao je profesor Moshe Koppel sa Sveučilišta Bar Ilan u blizini Tel Aviva, voditelj istraživačkog tima. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti