POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Alternativna medicina Homeopatija je beskorisna?

Homeopatija je beskorisna?

alternativna medicina

Homeopatski rastvori ne mogu pomoći u lečenju i krajnje je neetično propisivati ih i preporučivati, tvrde naučnici.

Edard Ernst, profesor komplementarne medicine opisuje logiku kojom se vode homeopatski terapeuti kao bizarnu i optužuje ih za obmanjivanje pacijenata.

Britanski Nacionalni zdravstveni servis troši oko 4 miliona funti (4,8 miliona evra) godišnje na homeopatiju uprkos tome što Britanska medicinska asocijacija odavno predlaže da se takvo finansiranje ukine.

Homeopatski terapeuti tvrde da ta disciplina sprečava i leči bolesti uz upotrebu razblaženih oblika materijala koji bi u višoj koncentraciji izazvali simptome oboljenja.

Homeopate takođe veruju da što je koncentracija leka viša, to je rastvor moćniji, pa se sastojci u malim količinama mešaju sa vodom ili alkoholom.

Tipičan lek može da ima jednu jedinicu leka na jedan trilion (milion miliona) jedinica vode ili alkohola.

Iako naučnici tvrde da su rastvori toliko razređeni da gotovo i ne sadrže ništa od aktivne stupstance, homeopate tvrde da voda „pamti“ svojstva aktivnog sastojka i prenosi ga u telo kako bi pomogla lečenje bolesti.

Međutim, prof. Ernst smatra da čak i kad bi najrezređeniji homeopatski rastvor zaista bio drugačiji od čiste vode, to ne bi činilo ovaj lek efikasnim.

On je zapravo nekadašnji homeopata koji sada istražuje komplementarnu medicinu na Ekster Univerzitetu i smatra da bi lekovi mogli biti opasni, ukoliko bi ih ljudi uzimali umesto konvencionalnih, koji su dokazano efikasni.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti