POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Alternativna medicina Kontrolišite bolest hipnozom!

Kontrolišite bolest hipnozom!

hipnoza

Kirsten Riči (44) iz Klivlenda su pre 20 godina operativnim putem uklonili 4 tumora sa mozga. Kada su joj rekli da joj je potrebna još jedna operacija, okrenula se neuobičajenoj praksi.

U Klivlendskom centru za integrativnu medicinu, išla je na 4 seanse hipnoze mesec dana pre operacije kako bi se oslobodila straha od operacije koja je čeka, a samostalno je svakog dana vežbala autohipnozu.

Nakon operacije od koje nije osećala strah kao u iskustvima pre, probudila se puna snage i osećala se odlično. Pojela je punu porciju hrane i nakon dva dana je napustila bolnicu.

„Neurohirurzi su bili iznenađeni koliko malo lekova mi je bilo potrebno pre i posle operacije“, kaže Kirsten.

Koristila se seansama hipnoze koje su koristili dva veka unazad kod problema s anskioznošću, bolova i ostalih medicinskih stanja. Neki kažu da ovaj metod lečenja nije uspešan, ali takav skepticizam se ne odnosi na gđicu Riči. Naučnici se slažu da je ona uspešna ukoliko pacijentima pomogne da manje osete bol i umanji potrebu za lekovima. Ovaj je metod je, pri tom, potpuno bezbolan i jeftin.

Kada se pacijenti probude ošamućeni nakon totalne anestezije, potrebni su im lekovi, a hipnoza može da ih smiri. Ako imate neko medicinsko stanje a konvencionalni lekovi nisu uspešni, želite da probate hipnozu, evo i šta treba da imate na umu.

Terapeut

Ne postoji definicija hipnoze, ali to je sasvim sigurno drugo stanje svesti kada je pacijent u potpunosti svestan socijalnih okolnosti.

U toku seanse, terapeut vas uvodi u mirno stanje i nameće promenu raspoloženja, bilo percepciju ili psihosocijalno stanje. Ako neko želi da prestane da puši, terapeut bi mu rekao da su cigarete veoma otrovne i da je neophodno da vodi računa i čuva svoje telo.

Terapija govorom utiče na svestan um koji veoma lagano stvara blokadu kako bi se izbegli problemi. Kod hipnoze, terapeut tretira podsvest i dolazi do srži problema, a samim tim i rešenja.

„Hipnoza je kao hirurški nož. U pravim rukama može da pomogne, a u pogrešnim može biti veoma opasna“, kaže Edvard Frišholc, klinički psiholog u Čikagu.

Ne postoje licence za hipnozu, pa potražite lekara koji je licenciran u sličnim poljima – psiholog, lekar medicine ili socijalni radnik, jer svi oni mogu biti obučeni za hipnozu. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti