POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Otkriven krivac za sve veći broj alergičnih na hranu

Otkriven krivac za sve veći broj alergičnih na hranu

Voda sa hlorom

Klor u vodi iz slavine mogao bi biti krivac za sve veći broj alergičnih na hranu, tvrdi se u najnovijoj studiji Sveučilišta Albert Einstein.

Naime, kemikalije koje se koriste za pročišćavanje pitke vode, a nalaze se i u nekim kućanskim predmetima te pesticidima mogu oslabiti toleranciju na neke vrste hrane. Istraživači su otkrili da osobe s visokim razinama diklorofenola u urinu, odnosno kemijskog nusproizvoda klora, imaju 80 posto veću vjerojatnost da će biti alergične na hranu.
Okidač na netoleranciju

Posljednjih godina raste broj alergičnih na hranu posebice u razvijenom svijetu, a procjena je da čak 4 posto djece ima alergiju na neku vrstu hrane. Poglavito se to odnosi na crijevne alergije povezane s kravljim mlijekom, pšenicom, sojom, jajima, celerom, kivijem, ali i drugim vrstama voća te povrćem.

U najboljem slučaju reakcija je crvenilo kože ili osip, a ponekad alergija može ugroziti život kada dođe do anafilaktičkog šoka. Zato je važno utvrditi što sve može biti okidač za netoleranciju na hranu. U studiji je sudjelovalo 2211 odraslih kojima je kontroliran urin na različite kemikalije. Kod 411 utvrđeno je da imaju alergiju na hranu, dok je 1016 imalo alergiju na tvari iz okoliša. Među alergičnima na hranu nepobitno je utvrđena povećana razina diklorofenola.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti