POPULARNA NAUKA

sre21032018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Ovo svi svakodnevno radimo, a opasno je kao i pušenje

Ovo svi svakodnevno radimo, a opasno je kao i pušenje

Rad u kancelariji

Većina ljudi misli da je pušenje najgora stvar koju možete učiniti protiv zdravlja. No, jednako loše može biti i sjedenje. Ako dugo sjedite, a još i pušite, šteta je dvostruka. 

Sjedimo u automobilu, dok radimo, dok jedemo, dok koristimo računalo, gledamo TV i čitamo. U stvari, vjerojatno biste trebali sad malo ustati. Jer što više vremena provedemo na zadnjici to ćemo kraće biti na životu.

Odmorite se od sjedenja

Evo što znamo. Istraživanja pokazuju da svakodnevno, dugotrajno sjedenje može dovesti do raka, pretilosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti. Jedna studija koju su proveli znanstvenici iz Američkog društva za rak (American Cancer Society) otkrila je da su žene koje su sjedile šest sati dnevno imale 37 posto veće šanse da umru do kraja 13 godina duge studije. Druga studija s 49.000 oboljelih od raka dojke i 43.000 od raka debelog crijeva povezala je veću šansu za obolijevanje kod onih koji su dugotrajno sjedili.

Sjedenje nije opasno samo zato jer tad ne vježbate. To je opasno samo po sebi.

Dugotrajno sjedenje ima značajne metaboličke posljedice. To negativno utječe na razinu šećera u krvi, trigliceride, kolesterol, krvni tlak i razine 'hormona apetita' leptina, biomarkere pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.

Sjedeći sabotiramo i limfni sustav, koji pomaže tijelu suzbiti infekcije. Limfne žile, koje odvode otpadne tvari, nemaju pumpu poput srca, njih kontroliraju ritmičke kontrakcije mišića u nogama. Dakle, dok sjedite, limfni sustav ne može raditi svoj posao.

Ako sjedite cijeli dan, kasnije je dovoljno otići u teretanu ili otići u šetnju, nije li to dovoljno? Nažalost, ne.

'Dva sata vježbe dnevno neće nadoknaditi 22 sata sjedenja', kaže specijalist za rak dr. David Agus. U stvari, sjedite li pet ili šest sati dnevno, čak i ako provedete jedan sat dnevno u teretani, tijelu ste nanijeli štetu kao da ste popušili cijelu kutiju cigareta.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti