POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Prepolovite rizik od raka dojke!

Prepolovite rizik od raka dojke!

Dojke

Istraživanja pokazuju da deblje žene koje izgube pet posto tjelesne težine imaju i do 50 posto manje šanse da obole od ove zloćudne bolesti. I gubitak četiri kilograma može znatno smanjiti izglede za razvoj raka dojke.

Nova studija uključila je žene u dobu između 50 i 75 godina, a donosi dokaze da gubitak tjelesne masnoće smanjuje nivo hormona za koje se zna da dovode do raka.

Gubitak tjelesne masnoće smanjuje nivo hormona za koje se zna da dovode do raka

Žene uključene u istraživanje bile su podijeljene u četiri grupe – u prvoj su žene bile na dijeti i trebalo je više da vježbaju, u drugoj su samo sprovodile dijetu, u trećoj je trebalo samo više da vježbaju, a u četvrtoj grupi žene uopšte nisu promijenile stil života.

Istraživači Fred Hačinson centra za istraživanje raka u Sijetlu pratili su zdravstveno stanje 439 žena. One su u prosjeku zbog načina ishrane i vježbi izgubile 10 posto tjelesne težine.

Naučnici su im mjerili i nivo estrogena i testosterona, koji, utvrđeno je prethodnim istraživanjima, povećavaju rizik od raka. Nivoi ovih hormona pali su između 10 i 20 posto kod žena koje su izgubile na težini, a prethodno su sve one bile ili prekomjerno teške ili gojazne.

Vođa istraživanja Ana MekTirnan kaže da će gojazna žena koja izgubi samo pet posto tjelesne težine smanjiti rizik od razvoja raka dojke za četvrtinu, a u nekim slučajevima rizik će se i prepoloviti. Taj gubitak težine odgovara situaciji u kojoj žena teška 76 kilograma smrša četiri.

- Izgubljeni kilogrami bili su ključni za promjenu nivoa hormona. Najveći efekat uočen je u grupi koja je praktikovala dijetu i vježbanje, dok samo vježbanje nije puno uticalo na promjenu težine i nivo estrogena. Ženama zato preporučujem da kombinuju dijetu i vježbanje. To će im pomoći da trajno održe novu težinu i dovesti do pada nivoa estrogena, kaže dr MekTirnan, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Žurnal kliničke onkologije.

Istraživači naglašavaju da se zdravstvene koristi od gubitka težine odražavaju na rak dojke koji ima receptore za estrogen, a to je 70 posto svih slučajeva.

"Snažno zagovaramo prednosti održavanja zdrave tjelesne težine jer to može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke", kaže Eluned Hjuz iz udruženja "Breakthrough Breast Cancer".

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu nezavisne.comOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti