POPULARNA NAUKA

sre24012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Pronađen antibiotik koji uništava superbakterije!

Pronađen antibiotik koji uništava superbakterije!

Bakterije

Američki naučnici javljaju da su u morskim mikroorganizmima u kalifornijskim vodama otkrili novi neobičan antibiotik koji bi mogao učinkovito uništavati superbakterije poput MRSA i antraksa.

Prema izviješću predstavljenom u njemačkom znaučnom časopisu Angewandte Chemie jedinstvena hemijska struktura mogla bi dovesti do stvaranja cijele nove klase antibiotika. Savjetnica u britanskom ministarstvu znanosti Sally Davies upozorila je da su bakterije otporne na antibiotike prijetnja za nacionalnu sigurnost koja se može usporediti s terorizmom, pandemijama smrtonosne gripe ili velikim poplavama.

 

Prema prof. dr. sc. Arjani Tambić Andrašević iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević situacija je u Hrvatskoj još ozbiljnija. Naime, naša je zemlja pri vrhu u Europi po korištenju antibiotika, a time i broju bakterija koje su otporne na njih.

 

'Danas je puno teže ostati bez antibiotika nego prije 100 godina jer medicina tada nije bila tako invazivna', rekla je na konferenciji u ožujku prof. Arjana Tambić. 'Mnoge grane medicine razvile su se jer je rizik invazivnosti bio prihvatljiv budući da smo imali antibiotike. Ako ih uskoro nećemo imati, u pitanje će doći mnoga dostignuća', upozorila je.

 

Novootkriveni spoj nazvan je antramicin, a izdvojen je iz bakterije Steptomyces koju je u sedimentima Tihog oceana pronašao Christopher Kauffman.

 

Voditelj istraživačkog tima William Fenical kaže da je pravi značaj ovog

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vijesti.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti