POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Pronašli formulu za regeneraciju oštećenih stanica srca

Pronašli formulu za regeneraciju oštećenih stanica srca

Srce

Znanstvenici Instituta Gladstone u SAD-u napravili veliki korak naprijed u liječenju srčanih bolesti. Uspjeli su regenerirati mrtve stanice srca u žive i jake srčane mišiće, koji nanovo pumpaju krv.

Eksperiment koji su proveli, napravljen je na laboratorijskim miševima, a za razliku od neživih pokusa, koji su isto tako davali obećavajuće rezultate, testovi na miševima pokazali su se još efikasnijim.

Kardiovaskularne bolesti su svjedski vodeći uzrok smrti. Godišnje i samo u SAD-u, gotovo milijun Amerikanaca, koji prežive srčani udar, ostaju sa srčanim oštećenjima, zbog kojih njihova srca više ne mogu kucati pumpati krv punom snagom, prenosi Science Daily.

"Šteta koja nastaje na srcu nakon udara, obično je trajna jer srčane stanice pri udaru ustaju bez kisika i odumiru, formirajući ožiljke na srcu. Eksperimenti u miševima dokaz su koncepta po kojem mi možemo reprogramirati mrtve stanice u potpuno funkcionalne mišićne stanice. Na taj način se nudi inovativan i manje intruzivan način za vraćanje srca u normalu nakon srčanog udara", istaknuo je dr. Deepak Srivastava, šef odjela za istraživanje matičnih i kardiovaskularnih stanica na Institutu Gladstone.

U laboratorijskim eksprerimentima s miševima, koji su doživjeli srčane udare, znanstvenici su koktel od tri gena, inače zaduženih za razvoj srca u fazi embrija kod čovjeka, direktno na oštećeno tkivo. Unutar mjesec dana, to se tkivo pretvorilo ponovo u srčani mišić, a u roku od tri mjeseca, nekoć oštećena srca čak su i ojačala, pumpajući više krvi nego prije.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dnevnik.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti