POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Simptom koji ne smijemo zanemarivati

Simptom koji ne smijemo zanemarivati

kasalj

Uzroci kroničnog kašlja su brojni, mogu obuhvaćati strukture od nosa/ždrijela sve do najmanjih bronha. Izazivaju ga i pušenje i ACE inhibitori (lijekovi za tlak), a prestankom njihovog korištenja nestaje. No, koji su najčešći uzroci?

Kod svih vrsta kašlja preporučljivo je piti mnogo tekućine, osobito tople. Topla tekućina neće samo umiriti suh kašalj, nego će i razrijediti sluz i olakšati iskašljavanje. Najčešće uzroke kroničnog kašlja za Ordinaciju.hr. navela je i pojasnila doc. dr. sc. Suzana Kukulj, specijalist za plućne bolesti, KBC Zagreb.

Najčešći uzroci kašlja


1. Sindrom gornjih dišnih puteva

Kronična upala nosne sluznice, s cijeđenjem sekreta stražnjom stijenkom ždrijela, jedan je od najčešćih uzroka kroničnog kašlja. U stručnoj literaturi naziva se postnazalni drip. Sluz koja se cijedi niz ždrijelo i u zdravih osoba, može se, u slučajevima upale, alergije ili viroze, stvarati u većim količinama te izazvati iritaciju i podražiti receptore za kašalj. U 87 posto pacijenata je sindrom gornjih dišnih puteva uzrok kroničnog kašlja. Tu spadaju: alergijski rinitis, vazomotorni rinitis, nealergijski rinitis s eozinofilijom (NARES), bakterijski sinusitis, rinitis kao posljedica deformacije septuma nosa ili rinitis zbog izlaganja kemikalijama.

2. Astma

Astma se često prezentira kašljem, a postoji varijanta astme kojoj je jedini simptom kašalj. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti