POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Šta su velike boginje?

Šta su velike boginje?

velike boginje

Kroz istoriju, velike epidemije su pustošile ljudski rod. I kako vreme prolazi sve je izglednije da ćemo se pre ili kasnije ponovo sresti sa nekom vrstom epidemije. Pitanje je, međutim, da li smo dovoljno naučili iz onoga što je čovečanstvo za sada preživelo?

Kada se Ibrahim Hoti, albanski sveštenik sa Kosova, vratio sa hodočašća po bliskom istoku, 15. februara 1972. godine, nije ni slutio da je sa sobom doneo vrlo neobičan suvenir. Suvenir koji mu je do tada već bio u krvi, limfnim čvorovima I unutrašnjim organima. Toga je postao svestan tek kad je bilo kasno.

Ibrahim Hoti je imao sreću da je bio uredno vakcinisan protiv velikih boginja, kao što je medicinska praksa u SFRJ propisivala. Zahvaljujući toj činjenici, on je svoju „prehladu“ preležao kod kuće, ubeđen da nije ništa ozbiljno. Ono što on nije znao je da je sa sobom iz Iraka doneo veoma virulentan soj virusa velikih boginja (Variola vera). Tek kada je njegov komšija Latif Musa oboleo, a potom nekoliko dana kasnije u Beogradu i umro, postalo je jasno da se nešto neobično događa.

Kada je Musa primljen u bolnicu u Čačku, dat mu je penicilin, jer su doktori verovali da je u pitanju bakterijska infekcija. Kada se njegovo stanje pogoršalo, mislili su da je u pitanju sporedna reakcija na penicilin. Prebačen je u Beograd, gde je uskoro i umro. Tek kada je njegov brat oboleo, vlasti su shvatile da je na pomolu epidemija. No, do tog momenta već je nekoliko ljudi bio u neposrednom kontaktu sa inficiranim osobama. Sredinom marta 1972. proglašena je epidemija.

Proglašeno je vanredno stanje, uvedeni su karantini, hoteli su pretvoreni u ustanove za izolaciju svakoga za koga se sumnjalo da je inficiran, otpočela je masovna vakcinacija, a JNA je pazila da se sve naredbe poštuju. Za manje od dve nedelje kompletno stanovništvo, oko 18 miliona ljudi, bilo je revakcinisano. Brzom reakcijom Jugoslovenskih vlasti, a uz pomoć međunarodne zdravstvene organizacije, epidemija je pre juna okončana.

Kroz istoriju, velike epidemije su pustošile ljudski rod. I kako vreme prolazi sve je izglednije da ćemo se pre ili kasnije ponovo sresti sa nekom vrstom epidemije. Pitanje je, međutim, da li smo dovoljno naučili iz onoga što je čovečanstvo za sada preživelo? Jesmo li sposobni da se izborimo sa hipotetičkom epidemijom? Već smo bili svedoci neozbiljnog shvatanja epidemije kada se pojavio ptičiji grip. Alarm je tad oglašen, iako je opasnost bila minimalna. Kao u priči u kojoj nestašni pastir stalno viče: „To je vuk! To je vuk!“, mogli bismo imati ozbiljnih problema kada se vuk zaista pojavi.

Virus velikih boginja ni po čemu nije specijalan. To je DNK virus iz velike i široko rasprostranjene familije poksovirida. Napada samo ljude, ima period inkubacije od oko 12 dana i tri forme bolesti koje izaziva, od kojih je jedna čak gotovo bezazlena.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti