POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Stižu lijekovi na mlazni pogon

Stižu lijekovi na mlazni pogon

Mlazna injekcija

Tehnologije za davanje lijekova bez igala nisu nove, no imale su svoja ograničenja. Tako su nikotinski flasteri ograničeni veličinom molekula koje mogu proći kroz pore, a uređaji koji su ubrizgavali lijekove odjednom su izbacivali istu količinu lijeka na istu dubinu.

Oni koji se boje igala i injekcija mogli bi uskoro s puno manje straha ići liječniku zahvaljujući novom uređaju koji razvijaju znanstvenici s MIT-a. Uređaj koristi aktuator Lorentzove sile kako bi stvorio mlaz koji se može prilagođavati i pod visokim pritiskom uštrcati pod kožu na različite dubine.

Tehnologije za davanje lijekova bez igala nisu nove, no imale su svoja ograničenja. Tako su nikotinski flasteri ograničeni veličinom molekula koje mogu proći kroz pore, a uređaji slični ovom s MIT-a imali su ograničenje u tome što su odjednom izbacili istu količinu lijeka na istu dubinu, prenosi 24sata.

Ovaj uređaj može se programirati kako bi izbacio različite doze lijekova i na različitu dubinu pod kožu.

"Ako moramo cijepiti dijete, nećemo trebati isti pritisak kako bi se probila koža kao i kod odraslog čovjeka" pojašnjava Catherine Hogan.


Znanstvenici kažu da je prednost i što će smanjiti broj ozljeda liječnika i medicinskih sestara. Procjene su kako se u SAD-u oko 385.000 zdravstvenih radnika slučajno ubode svake godine.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu danas.net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti