POPULARNA NAUKA

sre21022018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Klinička medicina Zabrana pušenja smanjila broj infarkta

Zabrana pušenja smanjila broj infarkta

pusenje

Nemačko zdravstveno osiguranje DAK objavilo je studiju po kojoj je od uvođenja zabrane pušenja 2007. drastično opao broj srčanih udara i slučajeva angine pektoris. Protivnici pušenja zato traže još strožu zabranu.

Brojke koje je utvrdio DAK zaista zvuče spektakularno. Od 2007. i 2008. kad su sve pokrajine u Nemačkoj usaglasile svoje propise o pušenju, u nemačkim bolnicama je zabeleženo osam posto manje slučajeva srčanog udara, a čak 13 odsto manje terapija zbog angine pektoris.

To uvelike raduje zdravstveno osiguranje jer su i troškovi stacionarnog lečenja znatno opali. U slučaju angine pektoris je potrošeno 9,6 odsto manje novca nego što se za tu tegobu plaćalo pre zabrane pušenja, a kod infarkta top smanjenje prelazi 20 odsto.

Zagovornici zabrane pušenja u ovom istraživanju vide potvrdu svojih uverenja. Konačno, i mišljenje Nemaca o pušenju se promenilo: sada još samo 14 odsto upitanih smatra da bi trebalo da puše gde god hoće, dok se 84 odsto građana ne slaže s tom tvrdnjom. Utoliko se već čuju zahtevi da se još pooštri zabrana pušenja, obzirom da je u nekim ugostiteljskim objektima gde se ne servira hrana, još uvek moguće zapaliti cigaretu.

Prema istraživanju koje je naručila Inicijativa nepušača Nemačke (NID) i koju je proveo institut GfK, od 2007. do kraja prošle godine se ukupan udeo pušača smanjio sa 35,1 na 29 odsto, među svim građanima starijim od 15 godina.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu dw.deOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti