POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Ovisnost i lečenje Ovisnost o drogi

Ovisnost o drogi

ovisnost o drogi

Ako duže vremena uzimamo neku drogu bit će nam potrebne sve veće količine da bismo osjetili njezine učinke. 

Nekomu tko rijetko pije i jedna čašica udari u glavu. No onomu koji pije svaki dan, za isti će učinak biti potrebno sve više čašica. Za nj kažemo da je postao tolerantan na drogu (u ovom slučaju na alkohol).

Tolerancija na droge: pojava smanjene osjetljivosti organizma na određenu tvar (npr. alkohol), zbog čega su za postizanje istih ili sličnih efekata potrebne sve veće i veće količine sredstava.

Kada osoba koja uzima psihoaktivne droge prestane s njihovom upotrebom javljaju se vrlo neugodni popratni učinci (apstinencijski sindrom), poput fizičke boli i intenzivne želje za drogom. Osim ovakve fizičke ovisnosti može se razviti i psihološka ovisnost, posebno u slučaju droga koje smanjuju napetost i stres. Iako kod ovakvih droga ne mora doći do fizičke ovisnosti, one postaju vrlo važne u životu čovjeka. Nekim ljudima upotreba ovakvih droga postaje jedinim načinom smanjenja neugodnih emocija i napetosti.

Bilo da se radi o fizičkoj ili psihološkoj ovisnosti najvažnija stvar u životu takvog čovjeka postaje - kako doći do droge.

...U suterenu jedne ruševne zgrade na Sherman Squaru agenti su noću, na Sveta tri kralja, pronašli čovjeka koji je umirao od gladi. Nije jeo čitav tjedan. U džepu je imao pedeset dolara. Taj novac, koji ga je mogao sasvim lijepo izbaviti od gladi, ljubomorno je čuvao: služio mu je za drogu. Nju je tražio, a ne kruh. Ali glad, koja ga je svladala, nije mu davala snage stići do ugla ulice i "svoje blago" ponuditi rasturatelju u zamjenu za prokleti prašak koji će mu pribaviti samo trenutak varljive obamrlosti. Umirao je od gladi, ali ga je razdirala želja za drogom ...

Dakle, ako još niste probali drogu, niti nemojte. Nije da bi vam od nje narastao rep, ali - bolje je ne riskirati. Ako već jeste ovisnik (što je malo vjerojatno jer tada ne biste imali vremena za čitanje):

Potražite pomoć, oslobodite se ovisnosti. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu centar-zdravlja.net

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti