POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina

Medicina

7 namirnica koje nutricionisti ne žele jesti

Hrana

Američki nutricionist Mike Roussell preporučuje kojih bi se 'zagađenih' namirnica trebali kloniti kako biste sačuvali zdravlje. Naime, uz neke se dodatke i dobra hrana može prometnuti u štetnu.

Voće i povrće s najviše otrova

Povrce

Jabuke, breskve, špinat, salata, grah, jagode, grožđe, krastavci... nalaze se na nedavno objavljenom popisu voća i povrća s najviše pesticida. Istraživanje je provedeno na opranom/oguljenom voću i povrću. Pogledajte popis.

Postoji veza između genijalnosti i ludila

Genijalnost

Istraživanje urađeno u Švedskoj je kao rezultat pokazalo vezu između genijalnosti i ludila. Šizofrenija i bipolarni poremećaj su češći kod kreativnih i inteligentnih osoba.

Gojaznost, tempirana bomba za zdravlje

Gojaznost

Novo istraživanje koje su sproveli naučnici Univerziteta Oksford pokazalo je da je prosečan muškarac u Velikoj Britaniji od 1986. do 2000. godine "nabacio" 7,7 kilograma.

Biljka se pokazala 100 puta boljom od antibiotika

Česnjak

Sastojak češnjaka dialil sulfid pokazao se moćnim sredstvom u liječenju zaraze. Ljekovita tvar prolazi daleko bolje od antibiotika kroz zaštitni biofilm oko bakterije i ubija bakterijsku stanicu na način da prekida metabolizam bakterije.

Mozak se ne smije zatrpati jer se tako usporava njegov rad

Mozak

Pamćenje može tokom dana primiti samo sedam različitih podataka te, ako ste na poslu od jutra, gasi se oko 19 sati jer dolazi do preopterećenja i brzog zaborava.

 

Evo zašto su Šveđanke skladnije građene

Treniranje

Čak 34% građana zemalja EU rijetko ili gotovo uopće ne vježba, a među njima se prvenstveno ističu mediteranske zemlje te 12 novih članica EU. Najaktivniji su stanovnici skandinavskih zemalja. A Hrvati?

Naučite što je rok trajanja ako kupujete na sniženju

Samoposluga

Natpisi 'upotrijebiti do', 'najbolje upotrijebiti do', 'najbolje upotrijebiti do kraja' ukazuju na minimalni rok trajanja neke namirnice.

Finski znanstvenici otkrili cjepivo za ama baš sve alergije

Alergija

Znanstvenici na Sveučilištu u Finskoj kažu kako se nadaju da će u roku od pet do sedam godina na tržištu imati cjepivo za ama baš sve alergije - od one na pelud do alergije na mačju dlaku, piše Popisci. 

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti