POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Pedagogija Razvod braka – kako ga objasniti detetu

Razvod braka – kako ga objasniti detetu

roditelji i deca

Razvod braka je svakako jedan od najtraumatičnijih događaja u životu dvoje ljudi. Ma kakav brak da je bio, razlaz ipak ostavlja ožiljak tamo s leve strane i doskorašnji supružnici se uglavnom dugo oporavljaju.

Iako vam se čini da ste najnesrećniji na svetu, ipak postoji osoba koju vaš razvod braka pogađa jače nego vas – vaše dete.

Mnogi psiholozi smatraju da dete nikako nije razlog zbog kojeg treba da ostanete u lošem braku. Naprotiv, on će na njega uticati još negativnije nego rastanak roditelja, jer dete neće moći a da ne primeti da se dešava nešto čudno. Zato, potrebno je pripremiti dete na novonastalu situaciju.

Dete na prvom mestu
Kada je razvod braka u pitanju, roditelji često greše smišljajući raznorazne priče koje serviraju deci kako bi ulepšali celu stvar. Ali, ako želite da vaše dete sutra bude iskreno prema vama, onda i vi morate biti otvoreni u odnosu sa njim.

Ako je reč o dva razumna bića koji rešenje vide isključivo u rastanku, onda neće biti probem da sa partnerom sklopite dogovor zahvaljujući kome ćete na izvestan način voljenom detetu olakšati svoj razvod braka. Razgovor sa detetom morate obaviti oboje, bilo zajedno bilo odvojeno. Ako se odlučite za ovu drugu varijantu, onda se vaše priče moraju poklapati kako ne biste zbunili i još više povredili svoje dete.

Poznavajući svoje dete, moći ćete da predpostavite koja pitanja će uslediti kada mu saopštite da se razvodite. Razmotrite ih zajedno i spremite adekvatne odgovore koji će se poklapati.

Ne budite sebični
Čak i ako vam je partner učinio nažao prevarom ili nekim drugim gestom, zadržite taj bes za sebe. Zarad deteta, nikako mu nemojte puniti glavu kako mu je drugi roditelj ovakav i onakav, kako ne treba da ga voli i viđa i kako je on jedini krivac za razvod braka. Vama je to sada bivši saputnik, a njemu će roditelj biti večno.

Neretko se dešava da deca sebe krive za razvod svojih roditelja. S obzirom da su mališani tvrdoglavi, morate biti uporni u nameri da ih ubedite da nema razloga da se osećaju tako. Objasnite im da vaša ljubav prema njima ne može nestati bezobzira što sa njihovim drugim roditeljem više ne možete da funkcionišete. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu navidiku.rsOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti