POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Prehrana Da li je čaj zaista zdrav?

Da li je čaj zaista zdrav?

caj

Da li čaj zaista leči rak i smanjuje holesterol? Evo šta neke studije kažu na temu ovog napitka.

Način na koji zdravstveni gurui i naučne studije pričaju o čaju, tera ljude da pomisle da je reč o nekom svemoćnom eliksiru. On poboljšava zdravlje srca, smanjuje rizik od raka, pomaže kod demencije i dijabetesa – maltene ne postoji neko zdravstveno stanje kome čaj, na ovaj ili onaj način, ne pomaže.

Sada stručnjaci govore za šta je čaj dobar, a šta su mitovi i netačne informacije.

Zašto je čaj vruć?

Kada naučnici govore o čaju, oni misle na crni, zeleni,beli - koji su napravljeni od lišća biljke camellie sinensis. Biljni trikovi, poput kamilice i nane, tehnički se ne smatraju čajevima, oni su infuzije drugih biljaka sa različitim nutritivnim karakteristikama. Ako niste sigurni kakvu vrstu čaja pijete, proverite sastojke za reč “čaj”.

Ono što čajeve razlikuje među sobom jeste način na koji su listovi pripremljeni i koliko su oni zreli, što utiče na ukus i nutritivni sadržaj. Crni čaj se pravi od uvelih listova, a zatim se oni potpuno oksiduju (što znači da su hemikalije u listovima modifikovane kroz izloženost vazduhu). Zeleni čaj se, takođe, pravi od uvelih listova, ali se oni ne oksiduju, dok kod belog čaja listovi nisu uveli i ne oksiduju se.

Ovi čajevi imaju polifenole, tip antioksidanta za koje se misli da štite ćelije od oštećenja DNK, koji mogu da izazovu rak i druge bolesti. Baš je polifenol sastojak koji je od čaja napravio toliko svemoćan napitak koji istraživači pokušavaju da razumeju.

Većina istraživanja usmerena su na crni čaj, koji čini oko 75% svetskog pića i zeleni čaj, koji se najčešće konzumira u Kini i Japanu. Zeleni čaj sadrži naročito visok nivo antioksidanata - posebno vrstu polifenol katehin, od kojih je najaktivniji i najobilniji epigalokatehin-3-galat (EGCG). Zato postoji pet puta više studija o zelenom nego o crnom čaju i više se govori o dobrobiti zelenog napitka. 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu b92.netOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti