POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Prehrana Dobar razlog da meso ne pečete u tavi

Dobar razlog da meso ne pečete u tavi

Tave

Priprema mesa na visokim temperaturama povećava rizik od karcinoma prostate za gotovo 40 posto, pokazalo je novo istraživanje.

Već je poznato da prehrana bogata crvenim mesom povećava rizik od karcinoma prostate. Nova studija američkih znanstvenika je to potvrdila i otkrila da se rizik od karcinoma povećava uslijed snažnih kemijskih kancerogenih spojeva koji se razvijaju prilikom pripreme mesa na visokim temperaturama.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 2.000 ispitanika, a više od polovine muškaraca uključenih u istraživanje imalo je dijagnosticiran uznapredovali karcinom prostate.

Pokazalo se da muškarci koji tjedno konzumiraju više od 120 grama crvenog mesa pripremljenog na tavi imaju 30 posto veći rizik od razvoja karcinoma prostate. Konzumacija crvenog mesa veća od 200 grama tjedno povećava rizik za čak 40 posto. Pokazalo se i da pravu opasnost, zapravo, predstavljaju hamburgeri, a ne odresci, a znanstvenici su to objasnili na način da se više kancerogenih spojeva akumulira prilikom pečenja mljevenog mesa koje postiže više temperature na površini i u središtu u usporedbi s odreskom.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti