POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Prehrana Hrana bogata fruktozom može nas učiniti glupljima već nakon šest sedmica!

Hrana bogata fruktozom može nas učiniti glupljima već nakon šest sedmica!

Jedenje

Hrana bogata fruktozom može nas učiniti glupljima već nakon šest sedmica, pokazalo je novo istraživanje.

Na sreću, ista je studija utvrdila da kuhinja bogata omega-3 masnim kiselinama može poništiti taj efekt.

'Naše istraživanje potvrđuje da ono što jedemo utječe na nas', rekao je Fernando Gomez-Pinilla s University of California u Los Angelesu i dodao: 'Hrana bogata fruktozom tokom dužeg vremena smanjuje sposobnost mozga da uči i pamti informacije. Međutim, ako svojim obrocima dodamo omega-3 masne kiseline, šteta se značajno smanjuje.'

Prema istraživanju koje je jučer objavljeno u časopisu Journal of Physiology, testovi su provedeni na štakorima, no stručnjaci smatraju da je hemija njihovih mozgova toliko slična ljudskoj da za nas vrijede isti rezultati.

U studiji je korišten kukuruzni sirup, odnosno slad koji sadrži visoke razine fruktoze, a u industriji se često koristi jer je jeftin i šest puta slađi od šećera šećerne trske. Prosječni Amerikanac konzumira oko 18 kg kukuruznog sirupa godišnje. Neki naučnici čak smatraju da bi na šećer trebalo uvesti visoke poreze poput onih na alkohol ili cigarete.

'Ovdje nije riječ o prirodnoj fruktozi iz voća, koja također sadrži važne antioksidanse', rekao je Gomez-Pinilla, 'već o kukuruznom sirupu bogatom fruktozom koji se dodaje kao sladilo i konzervans u industrijskoj hrani'.

Prije početka eksperimenta naučnici su štakore naučili da prolaze kroz labirint uz pomoć vizuelnih oznaka. Potom su ih podijelili u dvije skupine i obje hranili fruktozom otopljenom u vodi. No jedna skupina je također dobivala omega-3 masne kiseline koje štite sinapse - hemijske veze među neuronima važne za učenje.

'Skupina štakora koja je konzumirala omega-3 masne kiseline znatno se brže kretala kroz labirint od one koja nije', rekao je Gomez-Pinilla i dodao: 'Njihovi su mozgovi pokazali pad sinaptičke aktivnosti. Stanice mozga otežano su komunicirale te onemogućile štakorima da jasno razmišljaju i prisjećaju se puta koji su naučili prije šest sedmica.'

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vijesti.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti