POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Prehrana Naučite što je rok trajanja ako kupujete na sniženju

Naučite što je rok trajanja ako kupujete na sniženju

Samoposluga

Natpisi 'upotrijebiti do', 'najbolje upotrijebiti do', 'najbolje upotrijebiti do kraja' ukazuju na minimalni rok trajanja neke namirnice.

Do naznačenog datuma proizvođač garantira za ispravnost i kvalitetu hrane. No, je li pametno upotrijebiti proizvod i nakon tog datuma?

Hrana kojoj je prošao rok trajanja po našem bi se zakonu morala uništiti (problem je što se kod nas i na ovom području zaobilaze zakonske odredbe, jer veletrgovine mogu promijeniti etikete i rok valjanosti po vlastitom nahođenju kako ne bi bacale hranu). Trgovci u europskim zemljama više se boje zakona, pa nešto prije isteka roka upotrebe takvu hranu prodaju po nešto nižim cijenama. I kod nas se polako uvodi ta praksa, iako se kupac mora pitati nije li roba kojoj je valjanost pri kraju možda već prošla jedan ciklus 'produženja' roka.

Osim toga, iako je hrana možda neškodljiva, duljim skladištenjem gubi hranjivu vrijednost. Idealna hrana je, ne zaboravite, ona koju ste ubrali u vrtu i odmah upotrijebili, a sve drugo donosi sa sobom manju hranjivu vrijednost, više konzervansa i mogućnost kvarenja. No, budući da većina ljudi danas živi u gradovima i osjeća posljedice recesije, sklona je kupovati hranu na sniženju. Koliko dugo se može upotrebljavati? Je li konzumacija neškodljiva i nakon navedenog roka?

Kečap

Kečap će zadržati kvalitetu držite li ga šest mjeseci u hladnjaku. Sigurno ga je konzumirati i nakon šest mjeseci, osim ako se ne pojavi čudan miris ili ako uočite plijesan. Najbolje je kupiti onaj u staklenoj ambalaži.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može biti svježe 16 do 18 mjeseci, bilo da ga čuvate u smočnici ili hladnjaku. Svakako se treba držati na hladnom i tamnom mjestu. Živite li u toplijem podneblju, bolje je držati ga u hladnjaku.

Ako ima okus ili miris po vinu ili octu, očito je nastupila fermentacija i stvaranje octene kiseline, etil-acetata ili etanola. Ulje može i oksidirati, odnosno užegnuti se i imati okus po plijesni.

Jogurt i kiselo vrhnje

Jogurt se može konzumirati još sedam do 10 dana nakon isteka roka upotrebe. A čak jedan do dva mjeseca ako je u zamrzivaču. No, ako se pojavi plijesan, bacite ga. Ako ste ga zamrznuli, najbolje je da se otapa u hladnjaku. Kiselo vrhnje je nešto problematičnije, tako da ga nije mudro koristiti dugo nakon isteka roka valjanosti. A nije ga dobro ni zamrzavati.

Kiseli krastavci, masline i kapari

Kad ih otvorite, mogu cijelu godinu izdržati u hladnjaku. Pazite samo da ih ne vadite prstima jer se povećava mogućnost kvarenja.

Čokolada

Kvalitetna je još 12 mjeseci nakon proizvodnje. Kod nas se, nažalost, nude uglavnom strane čokolade koje se nisu uspjele prodati u inozemstvu, pa na našim policama osvanu 10, 11 mjeseci nakon proizvodnje. Radije kupujte one domaće, na kojima je rok trajanja još daleko od isteka.

Keksi, čokolada i bomboni kojima je rok trajanja istekao prije nekoliko dana nisu opasni za zdravlje jer proizvođači na pakiranje moraju staviti datum do kojega je najbolje upotrijebiti proizvod, što najčešće znači da se nakon nekoliko dana i dalje mogu upotrebljavati. Ipak, okus nije tako dobar.

Tjestenina

Tjestenina čiji je rok istekao prije mjesec ili dva neće biti štetna za ljudski organizam. Osim ako je bila loše uskladištena pa ima plijesni, ali je to rijetkost.

Jaja

Ovo je vrlo opasna namirnica i ne dolazi u obzir nikakvo prekoračenje roka valjanosti. Čuvajte ih maksimalno tri do pet tjedana u hladnjaku. Ne čuvajte ih u vratima hladnjaka jer to nije najhladnije mjesto. Smjestite ih na policu.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti