POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Prehrana Štiti srce i ravna trbuh

Štiti srce i ravna trbuh

Piće

Čuli ste za skrivene zdravstvene prednosti alkohola? Umjereno uživanje u dobroj kapljici može pomoći radu srca, potaknuti bolji rad mozga, pa čak i poravnati trbuh.

Pijete li ga umjereno, alkohol može imati pozitivne učinke na razinu kolesterola i šećera u krvi. Ali sve dobrobiti će brzo nestati i alkohol će postati vaš najgori neprijatelj ako nemate mjeru.

'Jedan od najdosljednijih zaključaka u nizu istraživanja je da umjerena konzumacija alkohola može poboljšati zdravlje i produžiti život', kaže dr. Eric Rimm, izvanredni profesor na Harvard School of Public Health.

Umjereno znači najviše jedno alkoholno piće na dan za žene i maksimalno dva pića dnevno za muškarce (pijete li više od toga, povećava se rizik od cijelog niza bolesti).

Pet dobrih razloga da nagnete čašu

Zaštitite srce

Crveno vino se odavno smatra dobrim za zdravlje srca. No, to nikako ne znači da trebate ispiti bocu merlota. Umjerena konzumacija može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 40 posto, navodi se u studiji Harvard School of Public Health.

Kako to? Zdravstvene koristi imaju veze sa sposobnošću alkohola da podigne razinu dobrog (HDL) kolesterola, snizi loš (LDL) kolesterol i smanji rizik od začepljenih arterija.

Izravnajte taj trbuh

Zaboravite pivski trbuh. Ako ga konzumirate u umjerenim količinama, alkohol, zapravo, može pomoći u borbi protiv nakupljanja masnoće. Studija objavljena u časopisu Archives of Internal Medicine iz 2010. pokazuje da su žene koje su pile jedno ili dva pića dnevno imale manje šanse udebljati se od onih koje su izbjegavale alkoholna pića.

Kako to? Žene koje piju umjerene količine alkohola manje jedu, osobito ugljikohidrate. Osim toga, umjerena i redovita konzumacija alkohola utječe povoljno na metabolizam.

Smanjite rizik od dijabetesa

Jedno piće dnevno tjera dijabetes? Začudo, ali alkohol može pomoći. Izvješće objavljeno 2005. u Diabetes Careu pokazuje da umjerene količine alkohola, jedno piće dnevno za žene, te do dva pića dnevno za muškarce, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 do 30 posto.

Kako to? Alkohol povećava razinu hormona koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Drugim riječima, tijelo lakše preradi glukozu i koristi je kao energiju. To smanjuje količinu šećera u krvi te u konačnici rizik za razvoj dijabetesa.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti