POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Prehrana Umjerenost za stolom će spriječiti želučane tegobe

Umjerenost za stolom će spriječiti želučane tegobe

Pica

Uravnotežena prehrana ne znači uskraćivanje već dapače raznolikost koja će omogućiti da ne prejeramo i opteretimo organizam.

Blagdansko vrijeme, puni stol i ugodno društvo često vode ‘otpuštanju kočnica’. Hedonistički pak pristup trpezi nerijetko rezultira nepotrebnim tegobama koje se mogu javiti ukoliko pretjeranim kalorijama opteretimo organizam. No, samo par preinaka bez većeg suzdržavanja od bogate uskršnje ponude može osigurati uživanje bez neželjenih posljedica.

'Blagdansko vrijeme je u stvari idealno da se, kako su svi doma, isplaniraju svi obroci – doručak, ručak i večera, ali i međuobroci koji su ključni u izbjegavanju prejedanja jer osiguravaju da se manje jede za glavne obroke', objašnjava Mirela Marić, mag. nutricionizma i voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Nemetova te dodaje kako to ne znači uskraćivat si hranu, dapače bolje je dati si oduška ali jesti uravnoteženo u smislu raznovrsnosti.


Povrće na stol

Za raznovrsnost je posebno u proljeće najbolje posegnuti za nečim iz šarene ponude povrća i voća.

'Uskršnji doručak ima posebno mjesto u mnogim obiteljima pa si, osim ako osoba nema problema sa šećerom ili kolesterolom, svatko može dopustiti veći unos kalorija. No, savjetovala bih veće količine šunke i kruha zamijeniti većim unosom povrća poput rotkvice ili mladog luka te sirom i vrhnjem', objašnjava Marić dodavši kako je dobra opcija i šunku zamijeniti puretinom.

Dodatni unos tekućine također će onemogućiti pretjerivanje s kalorijama, no trebalo bi i tu biti oprezan te slatke sokove zamijeniti cijeđenim.
 

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu magazin.net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti