POPULARNA NAUKA

uto23012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Medicina Psihijatrija i psihologija Postoji veza između genijalnosti i ludila

Postoji veza između genijalnosti i ludila

Genijalnost

Istraživanje urađeno u Švedskoj je kao rezultat pokazalo vezu između genijalnosti i ludila. Šizofrenija i bipolarni poremećaj su češći kod kreativnih i inteligentnih osoba.

Ideju je razvila grupa naučnika, koji također pate od neke vrste mentalnih poremećaja.

Kay Redfiels Jamison sa Medicinske škole John Hopkins, koja također pati od bipolarnog poremećaja, je kazala da je test inteligencije koji su radili šesnaestogodišnjaci iz Švedske pokazao da kod visokointeligentne djeca postoji mnogo veća šansa za razvoj nekog od mentalnih poremećaja.

"Rezultati su pokazali da osobe, koje su mentalno naprednije, sa 16 godina imaju četiri puta veću šansu da razviju bipolarni poremećaj", kazala je Jamison.

Jamison je cijeli svoj život posvetila istraživanju bipolarnog poremećaja, koji joj je dijagnosticiran u ranoj zrelosti, prenosi Daily Mail.

Slikar Van Gogh i autor Jack Kerouac su bili geniji, ali su također pokazivali i tendencije za samouništenje. Ono što je nejasno je zašto su ljudska bića uopšte razvila ovu osobinu.

"Ideja o 'problematičnim genijalcima' i 'ludim naučnicima' je možda nešto više od izreke. Istraživanja pokazuju da su bipolarni poremećaj i šizofrenija povezani sa velikom kreativnošću i inteligencijom", rečeno je na Svjetskom sajmu nauke, održanom u New Yorku.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu klix.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti